John Vornholt: Voices (1995)

Dell, 246 sidor.

När jag först fick reda på att det skulle börja komma ut böcker i Babylon 5-universat så suckade jag uppgivet och mumlade någonting om Star Trek. När det var avklarat så bestämde jag mig för att trots allt ge böckerna en chans. Voices är den första av de hittills sex romaner som kommit ut. Den som är riktig B5-fanatiker och vill undvika spoilers kan lugnt ta sig an böckerna. Det första man får reda på vi Voices är att den utspelar sig mellan andrasäsongsavsnitten "Points of Departure" och "A Race Through Dark Places" (detta till trots så står det 2258 på omslaget) så man behöver inte riskera att få reda på saker som hänt i avsnitt man inte sett. De böcker som kommit ut hittills följer (med ett undantag) tidslinjen och utspelar sig i den ordning de givits ut. Man kan väl dock misstänka att det kommer att ändra sig allt eftersom fler böcker produceras.

Psi Corps ska avhålla ett stort möte på Babylon 5 efter att ha drabbats av ett bombattentat på Mars. Ingen av de ansvariga på B5 är speciellt lyckliga över att få ett antal hundra telepater med Bester i spetsen till sig men gör så gott de kan. De blir inte direkt lyckligare när ytterligare en bomb briserar mitt ibland dem och det till råga på allt verkar som om Talia Winters är den som har burit in den i rummet.

Egentligen vore det intressant att se om några avsnitt precis före när boken ska utspela sig för att se hur mycket av detaljerna som stämmer in och hur mycket som är taget ut luften. Utan att ha gjort det så kan jag bara säga att det {\em känns} som om detaljerna faller på plats som de skulle göra om det vore ett riktigt B5-avsnitt.

Helt klart var Voices bättre än jag väntat mig så jag ska nog läsa någon mer bok i serien och se hur det artar sig. Å andra sidan -- en bok som både innehåller Kosh och Bester med granatsplitter i röven kan ju inte vara helt fel.