Sherryl Jordan: Rocco (199)

Ashton Scholastic, 246 sidor.

På Fabula 96 i Köpenhamn var jag på författarpresentationen av Sherryl Jordan. Hennes danska förlag hade lagt fram enorma mängder böcker av henne på danska, men det hade jag ingen lust att ge mig på efter att ha försökt lyssna på danska föredrag. När jag frågade henne om det gick att få tag i någon av hennes böcker på engelska så fick jag den här av henne.

Både av hennes presentation och av bokens omslag (det står "Children's Book Awards Winner 1991" på framsidan) så fick jag intrycket att detta skulle vara en ungdomsbok. Efter att ha läst den så tycker jag att den inte riktigt kändes riktigt som en ungdomsbok. Det skulle nog gå bra att få den publicerad som vuxenbok också. En tänkbar anledning till att ge ut den som ungdomsroman kan möjligtvis vara att de hänger upp sig mindre på att huvudpersonen förflyttas i tiden två gånger utan någon egentlig förklaring av hur det går till.

Detta är naturligtvis grunden till handlingen. Tonåringen Rocco som lever i nutiden transporteras plötsligt till en annan värld där han kommer fram till en dalgång där en liten stam människor bor. Vid första anblicken verkar de ganska primitiva, men han märker snart att de är mera civiliserade är han tror. En del av dem kan till exempel läsa.

Huvudparten av boken är sedan en skildring av hur Rocco anpassar sig mer och mer till det nya samhälle han kommit till och visar hur han lär känna deras seder och bruk. Det är en bra beskrivning av hur livet kan ha tett sig i grottor (tror jag som inte egentligen vet någonting om det) med viss uppblandning av situationskomik när Rocco inte förstår sin omgivning.