Rickard Winter: Nattvaka (1995)

Minotauren, 127 sidor.

Under pseudonymen Rickard Winter döljer sig Rickard Beghorn, tidigare känd som Anders Svensson. Nattvaka är en samling skräcknoveller illustrerad av Nicolas Kri$z$an och utgiven på det egna förlaget Minotauren. Nicolas rena teckningar tillsammans med den strikt grå färgen på omslaget ger boken ett tilltalande sobert intryck.

Rickard skriver i brevet jag fick tillsammans med mitt exemplar av Nattvaka att han skäms över boken och har förstört delar av upplagan. Jag tror att det i själva verket är ett kallt beräknat trick. Genom att minska tillgängligheten på förstaupplagan av sin debutroman kommer han att kunna sälja sina sista kvarvarande exemplar för astronomiska summor om något tiotal år när förlagen står på kö för att publicera honom.

Jag funderade ett tag på om jag skulle kommentera novellerna styckvis eller som en helhet och kom fram till att det senare alternativet nog passar bäst. Många av novellerna behandlar likartade teman; personer som återvänder till minnen från sin barndom och utanförskap är ett par exempel. Jag vill ogärna lyfta fram någon av novellerna och prata om eftersom jag tycker att de bildar något slags enhet. Genom att belysa liknande teman ur olika vinklar ger de en mer nyanserad bild. Jag nöjer mig med att säga att jag tyckte bra om boken. Dessutom: ingen av novellerna slog mig direkt som dålig. De flesta novellsamlingar brukar ha åtminstone en, oftast flera noveller som man omedelbart undrar vad de skulle vara bra för. Jag tycker inte att det fanns någon sådan här.