Diann Thornley: Echoes of Issel (1996)

Tor, 349 sidor.

När jag först fick den här boken blev jag lite tveksam eftersom det visade sig att den var del två i en serie. Efter att ha läst den kan jag bara konstatera att det inte spelar någon roll. Tyvärr framgår det ingenting från mitt förhandsexemplar om hur den första och den kommande tredje delen i serien förhåller sig till dessa, men jag får intrycket att det är ganska fristående delar. Serien kallas ``the saga of the Unified Worlds'' och jag tycker att namnet också antyder att det är fråga om en framtidshistoria med mer eller mindre fristående delar. Jag reagerade i alla fall inte på att det fanns referenser till saker som försigått i del ett någonstans.

Echoes of Issel handlar om Tristan, en pojke i tjugoårsåldern och hans återförening med sin fader. Han och hans mor befann sig på ett rymdskepp för tjugo år sedan när det kapades av Masuki, en annan ras. De har sedan dess levt på en matriarkalisk lågteknologiplanet. Nu har de återförenats med Tristans far, amiral Lujan Serege som befinner sig mitt uppe i ett krig. Eftersom Tristan vuxit upp i en kultur där man normalt sett inte ens vet vem som är ens far och han dessutom hört mycket negativt om amiral Serege så har han svårt att acceptera Lujan som sin far och att inse att han kan lita på honom.

Mot slutet av boken så övergår det till att bli en hel del militära operationer som beskrivs, enligt min smak, onödigt ingående. Det är nog dock mer en personlig åsikt än ett problem med boken. På det hela taget tycker jag att den var bra och speciellt personskildrigen var mycket bättre än jag väntat mig.