Peter F. Hamilton: A Quantum Murder (1994)

Pan, 376 sidor.

Detta är en uppföljare till Hamiltons första bok, Mindstar Rising, som jag recenserade i förra numret av Månbladet. Nu har jag i och för sig läst dem precis efter varandra, men jag tror att det skulle gå ganska bra att läsa den här boken utan att ha läst den första. Det känns som om man fick åtminstone de väsentliga delarna av bakgrunden uppfräschade.

Den här boken utspelar sig fem år eller så efter händelserna i Mindstar Rising. Greg och hans fru har slagit sig till ro som citrusfarmare när de plötsligt övertalas av Julia Evans att hjälpa henne med ytterligare ett fall, trots att Greg betraktar sig som pensionerad från deckaryrket. Eftersom det är Julia som ber honom och att fallet dessutom verkar intressant så bestämmer han sig dock för att ta sig an jobbet.

Till en början ser det hela ut som ett ganska enkelt (om än väldigt brutalt) mord. Den tvåfaldige nobelprisvinnaren i fysik, Edward Kitchener, har hittats mördad och uppsprättad. Eftersom fyndet gjordes på det ensligt belägna "universitet" han driver för sex studenter, ingen fanns i lokalerna förutom just dessa sex studenter och det var ett sådant oväder under den tid mordet begicks att man inte kunde ta sig fram någonstans så bestämmer sig utredarna ganska snart för att det måste ha varit någon av studenterna som begått dådet. Efter att Greg intervjuat samtliga sex så ser fallet genast mer besvärligt ut.

Precis som i den föregående boken så visar det sig att saker och ting inte alls är så enkelt som det till en börjar verkar. Även denna bok är mycket lättläst med ett bra "thrillersug" i, samtidigt som de saker i boken som så att säga gör den till science fiction verkligen är väsentliga. Det är inte bara en thriller som utspelar sig i framtiden. Jag rekommenderar varmt A Quantum Murder och ska så snart som möjligt ge mig in på The Nano Flower, den tredje delen i serien.