Philip K. Dick: We Can Build You (1972)

Vintage, 246 sidor.

I den här romanen får ett par personer för sig att de ska börja bygga androider och sälja när deras spinettfabrik börjar gå dåligt. De konstruerar ett par stycken, den ena en kopia av Abraham Lincoln och den andra en kopia av en av Lincolns underhuggare. Det visar sig dock vara svårt att få till någon försäljning eftersom androiderna har en egen vilja som inte alltid sammanfaller med deras konstruktörers.

Det här är i och för sig inte någon dålig bok, men om man jämför den med Do Androids Dream of Electric Sheep? som Dick skrev fyra år innan den här så är den inte alls lika bra. Till ganska stor del så handlar de om samma sak, men den här ger ett intryck av att vara en uppvärmning för den andra, trots att denna är skriven senare.

Dessutom finns det en hel del överlappning i persongalleriet mellan de två romanerna. Det finns till exempel en Pris i båda böckerna---här är hon en människa som blir mer och mer som en android medan hon i Do Androids ... är en android även om hon till en början inte själv vet om det. Efternamnet Rosen figurerar hos androidkonstruktörerna i både böckerna.