Nancy A. Collins: Paint it Black (1995)

New English Library, 253 sidor.

Detta är den tredje delen i Nancy Collins' serie om vampyren Sonja Blue (de första två är Sunglasses After Dark och In the Blood). Detta är, precis som de föregående delarna, en bra bok. Dock tycker jag att det märks lite att en del av den har publicerats som en fristående novell. Det känns som om det först kommer en inledning, sedan en ganska fristående klump, och till sist resten av boken. Jag ska i och för sig inte påstå att jag är säker på att det är just den biten som varit fristående men det var i alla fall det intryck jag fick när jag läste boken.

Ett lite annorlunda grepp är att boken är skriven omväxlande med tre olika typsnitt. Ett av dem används för Sonjas dagbokstexter. Ett annat för episoder som berättas av en extern berättarröst och det tredje för de delar som kommer ur Morgans dagböcker. Precis som tidigare så är Sonja ute efter att hämnas på Morgan för att han gjort henne till den eller det hon numera är.

En annan viktig sak i boken är Lethe, det barn som Sonja tagit hand om tillsammans med Palmer i slutet av In the Blood. Det visar sig nu att Lethe växer upp extremt fort, så fort att de tvingas hålla henne undan från andra människor för att de inte ska reagera och anklaga dem för häxkonster eller liknande.

I de tidigare böckerna så har det förekommit en del ganska grafiska våldsskildringar. I den här delen är dessutom en del av handlingen förlagd till extremt hemliga sexklubbar, drivna av vampyrer och andra nattvarelser. Personer med svag mage läser med fördel något annat.