Peter F. Hamilton: Mindstar Rising (1993)

Pan, 438 sidor.

Mindstar Rising är första delen i Peter F. Hamiltons debuttrilogi (de två efterföljande delarna är A Quantum Murder och The Nano Flower). Vid ett första påseende kan man tycka att det här en en helt vanlig cyberhistoria, men det finns ett par saker som jag tycker skiljer ut den lite grann.

Den mest uppenbara skillnaden är kanske att den utspelar sig i ett framtida England, inte USA som är brukligt. Eftersom Hamilton är britt kan ju detta tyckas vara ganska naturligt. Överhuvudtaget så får man inte veta mycket om vad så händer någon annan stans än i England och på en rymdstation. När jag pratade med Peter Hamilton under hans "kaffeklatsch" på Intersection så sade han att det var en invändning som hans amerikanska redaktör också hade gjort och han hade skrivit till några meningar här och där i boken om vad som hänt i resten av världen inför dess amerikanska utgåva.

Just detta att boken utspelar sig i Hamiltons hemmamiljö gör också att han kan ägna sig lite åt politisk satir. Det England boken utspelar sig i styrs av New Conservatives som nyligen tagit över efter PSP, People's Socialism Party. Man känner inte riktigt igen sig i det England som beskrivs, främst för att det är mycket varmare. Detta har lett till att polarisarna har smält och översvämmat stora delar av England och det är nu möjligt att odla växter som apelsiner utan problem. Detta med de politiska partierna var något som givit honom en del kritik, sade han också, men bara från ett håll. När han lät PSP gå under så gnälldes det, när han sedermera låter även New Conservatives falla så var det ingen som brydde sig.

Som jag tidigare nämnt så utspelar sig en del av boken på en rymdkoloni, och det tycker jag också är någonting som skiljer den lite grann från de flesta andra cyberhistorier. De brukar i allmänhet endast utspela sig nere på jorden som i allmänhet är ganska förfallen. Undantag finns naturligtvis -- William Gibson är väl det mest uppenbara exemplet -- men där som i andra jag inte kommer ihåg namnet på just nu så känns rymdstationerna bara som en förlängning av jorden. I Hamiltons värld så är rymdstationerna ett första fotfäste på vägen att kolonisera resten av solsystemet. Trots allt som drabbat mänskligheten så finns det hopp här.

Huvudpersonen är Greg Mandel, en Mindstarveteran som numera försörjer sig som något slags privatdetektiv. Mindstar var ett militärt projekt som använde sig av personer med psi-förmågor. Genom att få en körtel in opererad i sig så har Greg fått egenskapen att han kan avgöra om personer talar sanning eller inte genom att känna av deras hjärnaktivitet. Det är inte frågan om regelrätt tankeläsning, så bra kontroll har han inte, men han kan i alla fall avgöra vad för slags känslor som förekommer och vilken styrka de har. En annan liten finess han fått inopererad är en slags säkerhetsventil som ser till att endast en viss grad av smärta tillåts nå hans medvetande. Om han får mer ont än så kopplas de impulserna helt enkelt bort för att han ska kunna fortsätta att fungera någorlunda trots skadan.

Det absolut första vi ser i boken är hur Greg tar livet av en person som han på något sätt tycks veta allt om. Anledningen till detta mord och Gregs goda kunskaper om offret får vi dock inte se förrän ungefär tvåhundra sidor senare.

Efter detta blir han kontaktad av jätteföretaget Event Horizon som vill att han ska utreda en plötslig ökning av kassationsfrekvenserna i en av företagets rymdfabriker. Nu tror man att man vet vad boken ska handla om -- den hårdkokte deckartypen har fått sitt uppdrag. Dock dröjer det inte mer än drygt hundra av de mera än fyrahundra sidorna i boken innan han har löst även detta mysterium. Det är nu de verkliga mysterierna börjar uppenbaras.

Det här är en mycket lättläst bok, jag praktiskt taget sträckläste den -- något som jag sällan gör. Det jag skulle kunna invända är att det finns ett flertal infodumpar i den, speciellt i början. Ibland var de ganska integrerade i handlingen men ibland kändes det omotiverat.