Ian McDonald: Empire Dreams (1988)

Bantam Spectra, 220 sidor.

Den här boken är egentligen en av Ian McDonalds första (den kom ut santidigt med Desolation Road) men det är inte förrän nu som jag har lyckats få tag i den. Då Ian hade blivit nominerad till John W. Campbell-priset för bästa nya författare så tyckte Bantam att de kunde våga sig på att publicera två böcker av honom samtidigt. Eftersom Empire Dreams aldrig har kommit ut i någon annan engelskspråkig utgåva än denna (amerikanska) så får man väl anta att den inte sålde så bra. Dock finns den översatt, åtminstone till franska.

Precis som i Speaking in Tongues, McDonalds andra novellsamling, så finns det både några mycket bra noveller och några som man inte förstår någonting av här. I "Empire Dreams (Ground Control to Major Tom)" så ser vi en ung pojke som ligger i koma. I novellen ser vi dels vad som pågår runt omkring honom och dels hans tankevärld där det utspelar sig mäktiga rymdstrider. Den ena sidan i rymdstriderna leds av en person som kallas Major Tom. Han är ett slags mental projektion av pojkens far som omkom av en bilbomb. Pojkens fantasiversion av Major Tom cirklar i all evighet runt i rymden på jakt efter fiender att skjuta ner och precis som den Major Tom som David Bowie sjunger om (och som också refereras till i texten) så verkar han inte vilja komma ner till Jorden igen. Läkarna som försöker väcka upp pojken ur sin koma bestämmer sig för att de ska införa ytterligare en ny person i hans tankevärld -- Luke Skywalker.

"King of Morning, Queen of Day" är en variant av den första tredjedelen av McDonalds senare roman med samma titel. I novellen finns endast de delar som utspelar sig 1909 med.

"The Catharine Wheel (Our Lady of Tharsis)" handlar om en gammal man och hans sonson som kör ett lok genom Mars' öknar för sista gången. Från och med nu så kommer andra transportmetoder att överta rutten. Den här novellen utspelar sig i samma universum som McDonalds första roman, Desolation Road.

I "Vivaldi" så ser vi en man vars hela liv mer eller mindre styrs av rymdsonden Vivaldi som han konstruerat. Parallellt med händelserna kring rymdsonden så ser vi hur mannens dotter växer upp och till sist dör i en bilolycka. Plötsligt har han bara en sak kvar att leva för, rymdsonden, och till råga på allt så har den nu kommit fram till den plats den varit på väg mot i många år. Det verkar som om hans liv i ett slag förlorat all mening. Hans fru beställer en kopia av dottern i form av ett hologram som, matat med all tillgänglig information om henne, återskapar en personlighet liknande dotterns. Genom att förstöra hologrammet, hans frus försök att av alla minnen av dottern skapa något slags andra inkarnation av henne, så inser han att man måste lägga det som redan hänt bakom sig. För att kunna leva livet fullt ut så måste man se framåt, inte snärja in sig i gamla minnen.