Ian McDonald: Chaga (1995)

Gollancz, 413 sidor.

Chaga är Ian McDonalds senaste roman (som av någon anledning heter Evolution's Shore i Amerika). Den släpptes under tiden som Intersection pågick och jag passade på att skaffa mitt exemplar där. Tydligen så var det inte planerat sedan tidigare att den skulle komma just då eftersom när jag stack mitt nyinköpta exemplar under näsan på McDonald för att få den signerad så var det första gången han såg boken i tryckt skick. Det är ju inte så ofta man har tillfälle att köpa en bok innan författaren själv har sett den.

Chaga handlar om hur jorden drabbas av ett antal nedslag av vad som först verkar vara ett slags meteorer men som snart visar sig vara mycket mera intressant än så. Den första av dessa slår ner i Kenya och kallas för Chaga efter den folkstam som först uppslukas av den. Det visar sig att "meteoren" innehåller någon form av växt- eller djurliv som omedelbart sätter igång att mutera och reagera tillsammans med de organismer som redan finns på jorden. Chaga är en utökad version av novellen "Toward Kilimanjaro" från Speaking in Tongues. Dock så betyder det inte att det bara har adderats en massa bakgrund eller att novellen finns med som en bit i romanen någonstans. Istället får man betrakta novellen som en form av skiss för romanen.

Huvudpersonen i boken är Gaby McAslan, en ung reporter som skickas ut från hemmet på Nordirland till Kenya för att skriva om Chaga. Precis som i många andra av McDonalds verk så finns det en stark anknytning till Nordirland även om en väldigt liten del av romanen faktiskt utspelar sig där.

Precis som tidigare så är miljöbeskrivningarna excellenta, både de som gäller det "vanliga" Afrika och de som gäller Chaga. Vad jag tyckte skiljde ut den här romanen lite grann gentemot tidigare romaner av McDonald är att det finns en ovanligt stark handling med lite detektivinslag. Jag har inte riktigt bestämt mig för om jag tycker om den nykomlingen eller inte.