Nancy Kress: Beggars & Choosers (1994)

Tor, 316 sidor.

För ett par år sedan så läste jag långnovellen Beggars in Spain och tyckte mycket om den. Ett tag senare så läste jag den igen, då som första delen av romanen med samma namn. Då, utdragen ett hundratal år ytterligare så fick man i och för sig lite mer perspektiv på vad som hände, men började också uppstå lite mera luckor i handlingen. Nu har Kress åter igen återvänt till samma tema i och med Beggars & Choosers. Tyvärr är det lite grann samma problem här. Grundidén med en genmanipulerad klass av övermänniskor är fortfarande intressant men jag tycker inte att det håller riktigt ända fram.

Boken är av någon anledning skriven i jag-form hela vägen trots att den cirkulerar mellan tre olika huvudpersoner. En av de tre huvudpersonerna är en av de så kallade "Livers", det vill säga en icke genmanipulerad vanlig människa. Hans kapitel är genomgående skrivna med en speciell stil med inskjutna pronomen i varje mening. Praktiskt taget varenda mening innehåller konstruktioner som "I don't want, me, to ..." eller "We'll throw it out, us, and ...". Personligen tyckte jag att denna egenhet med Livers' språk inte tillförde något till boken utan mest var ett irritationsmoment.

Enligt omslaget så ska Beggars & Choosers vara en fristående fortsättning till Beggars in Spain. Sådant här är i och för sig alltid svårt att bedöma, men jag inbillar mig att den som inte har läst Beggars in Spain tidvis kommer att känna sig ganska vilsen. Man får inte speciellt mycket bakgrund till hur den situation som nu råder har uppkommit utan handlingen brakar rakt på utan allt se sig om.

Precis som sin föregångare så innehåller boken också en hel den referenser till nutida Amerika, någonting som jag tyckte blev lite påfrestande. För en amerikan så är det antagligen ingenting som märks men jag märkte av det. Här talar huvudpersonerna ideligen om hur bra det är att vår konstitution (dvs den amerikanska) har så mycket kontroller och begränsningar så att inga snabba drastiska förändringar kan komma till stånd över en natt och ställa allt på ända.

Tyvärr kan jag inte säga annat än att Beggars & Choosers var en besvikelse. Antagligen är det åtminstone delvis eftersom jag hade ganska höga förhoppningar om boken när jag började läsa, dels eftersom föregångaren var bra och dels eftersom jag läst positiva recensioner. Egentligen är boken inte så dålig som jag antagligen får den att låta men den uppfyllde inte de ganska högt ställda förhoppningar jag hade på den när jag började läsa. En annan sak som drog ned det allmänna intrycket men som inte heller egentligen har med boken att göra var att den var extremt dåligt korrekturläst. Det vimlar av stavfel och borttappade bokstäver.