Lester del Rey: Revolt på Mars (1957, 1963; Badge of Infamy)

Laissez Faire, 143 sidor. Översatt av Kjell Waltman.

Den här boken utspelar sig i en inte allt för avlägsen framtid där det har vuxit upp ett starkt skråväsende för framför allt sjukvård och rymdfart. Bokens huvudperson, Daniel Feldman, är en läkare som har blivit av med sin licens eftersom han behandlat en person utanför ett sjukhus. Att det var enda sättet att få personen att överleva har inte med saken att göra, all sjukvård ska enligt skrået ske på ett sjukhus eller inte alls.

Med en stulen identitet ger han sig iväg till Mars där han dras in i en revolution och samtidigt får en viktig roll i sökandet efter ett botemedel till en farsot som just håller på att döda massvis av människor på Mars och även en del på jorden. Problemet är bara att han inte får ägna sig åt sjukvård och ännu mindre åt forskning eftersom han inte tillhör skrået.

Den här boken var faktiskt bättre än vad jag hade väntat mig. Inte ens översättningen hade några större missar, någonting som annars brukar vara vanligt med den här typen av böcker. Det är i och för sig inte mycket till personskildring i den men det ska man väl å andra sidan inte vänta sig av den typen av bok heller. Det som var lite irriterande var en rejäl infodump och en del politiskt föreläsande.