Douglas Adams: Mostly Harmless (1992)

Pan, 219 sidor.

Mostly Harmless å andra sidan är inte en beskrivning av hur det skulle komma att se ut i framtiden. I och för sig utspelar sig en del av den i nutid på jorden och då känner man ju av naturliga skäl igen sig men de delar där vi har med framtid eller andra världar att göra så känns det inte så speciellt realistiskt (vilket jag väl i och för sig inte heller väntat mig från Douglas Adams).

Jag hörde en gång att Douglas Adams hade svarat på frågan när han skulle skriva en ny bok i Hitch-Hiker's Guide-serien med "När folk slutar fråga mig när jag ska skriva nästa del." Förhoppningsvis så fortsätter folk att fråga honom om del sex kontinuerligt nu så slipper vi kanske se den.

Jag nämnde ovan att varje bok numera måste ha minst en liten snutt av cyberspace och Adams vill ju naturligtvis inte hamna efter här heller så han kastar glatt in en liten beskrivning av en ganska ofantastisk cyberspaceterminal.

Den stora nyheten i den här boken är dock allt prat om att det finns oändliga mängder av parallella världar. Detta innebär att allting inte är förlorat för Arthur Dent eftersom det någonstans måste finnas en massa upplagor av jorden som inte har sprängts av Vogonerna. Han sätter igång att leta efter en sådan och hittar flera stycken planeter som i och för sig helt klart verkar vara jorden men som är alldeles för olika den version han är van vid för att han ska kunna känna sig hemma på den.

En del av den nya boken handlar om Tricia McMillan. I de första delarna så känner vi henne som Trillian, tjejen som plockas upp från ett party på jorden av Zaphod Beeblebrox mitt framför nosen på Arthur. I den parallella värld som Tricia i Mostly Harmless befinner sig på så kom hon dock inte med Zaphod eftersom hon sprang iväg och skulle hämta sin väska först och när hon kom tillbaka så hade Zaphod stuckit. Den här incidenten återberättas naturligtvis i den nya boken också för att vi ska få klart för oss att det är två parallella men lite grann olika världar det är frågan om. Dock verkar det, tycker jag, som om ingen av de två parallella versionen av jorden som beskrivs i Mostly Harmless skulle vara samma som det berättas om i The Hitch-Hiker's Guide to the Galaxy. Vad som får mig att säga det är att i Mostly Harmless beskrivs det hur Zaphod stoppat in sitt andra huvud i en fågelbur som han bar på ena axeln och sedan lagt ett skynke över den för att det skulle se ut som han hade en talande papegoja där. Tricia berättar hur han lyfte på skynket och visade henne det extra huvudet. Vad som är problemet är att Arthur i första delen beskriver samma händelse och att Zaphod ser likadan ut nu som han gjorde då förutom att han bara hade två armar och ett huvud på partyt. Inget extra huvud, ingen papegoja. Jag undrar om det är Douglas Adams som inte håller reda vad han själv skriver eller om han på det här sättet har lagt ut en möjlighet för sig själv att vid lämpligt tillfälle smyga in en sjätte bok i trilogin.