Michael Flynn: In the Country of the Blind (1990)

Baen, 527 sidor.

Jag hörde först talas om In the Country of the Blind i samband med en debatt på ConFuse 92 som handlade om datorer på 1800-talet. Förutom den så behandlades (naturligtvis) också The Difference Engine av William Gibson och Bruce Sterling. En av de frågor som ställdes under debatten var om utvecklandet av datorer så tidigt skulle ha lett till en tidigare informationsrevolution (som i The Difference Engine) eller om det genombrottet skulle ha hemlighållts.

In the Country of the Blind inleds med att Sarah Beaumont och ett par av hennes bekanta inspekterar ett hus som de håller på att köpa. Sarah sysslar med att köpa hus i områden som hon tror kommer att bli fashionabla om ett tag, rusta upp dem, och sedan sälja dem dyrt när alla andra kommer på att de vill ha dem. När de undersöker ett rum så hittar en av dem en mystisk lista med händelser på baksidan av en tapetbit. Listan innehåller ett antal olika händelser som inte verkar ha någon koppling till varandra. Medtaget finns bland annat när president Lincoln blev vald och när han sköts, sänkningen av skeppet Lusitania och morden på några okända personer. Sarah utnyttjar sina kunskaper om datorer för att söka reda på lite mera om händelserna på listan. Efter ett tag beslutar hon sig för att ge husen hon just har köpt in lite mera personlighet genom att kalla dem för Brady Quinn Place efter en av de okända personerna som förekom på listan. Hon inser så småningom att listan ursprungligen tillhört en sammanslutning personer som kallade sig för The Babbage Society. Deras namn är naturligtvis taget efter den engelska Charles Babbage som konstruerade (på papper) den första datorn. Det är åtminstone så historieböckerna vill ha det. Det kommer nu fram att man i själva verket lyckades bygga och använda Babbages maskiner men att detta hemlighållits. Med hjälp av dessa mekaniska datorer så börjar Babbagesällskapet att långsamt utveckla en matematisk modell för hur historien utvecklar sig. Så fort de har fått någorlunda koll på hur det hela fungerar så börjar de lägga sig i historiens lopp så smått.

Allt eftersom man kommer längre fram i den här boken så blir manipulerandet med historien mer och mer komplicerat och det kommer succesivt fram fler och fler organisationer och konspirationer som går bakom ryggen på varandra ända fram i nutid. Ingen av organisationerna som försöker styra historien vet ursprungligen om någon av de andras existens och de gör sitt yttersta för att ingen heller ska få reda på den. Detta till den grad att de inte drar sig för att avrätta personer som sett olämpliga saker eller låta sina agenter byta bakgrund och genomgå plastikoperationer om någon har kommit på dem.

Jag hade ursprungligen fått intrycket att det här skulle vara en bok om datorer på 1800-talet men det är det egentligen inte. Visst får vi reda på att man lyckades konstruera en Babbagemaskin men jag tycker egentligen inte att det är kritiskt för berättelsen. Det skulle antagligen ha gått att konstruera samma histroria även utan datorer, till exempel genom att låta något genombrott inom matematiken hållas hemligt istället.

Man dras lätt med i handlingen och vill veta hur det ska lösa upp sig på slutet. Efter att man har passerat halva boken eller så vill det dock till att man hänger med i svängarna eftersom det vid det här laget börjar bli väldigt många aktörer som lägger sig i historiens lopp och försöker bedra varandra. Dessutom byter de bakgrund och ansikte medan man vänder ryggen till. Trots att det kanske är lite rörigt ibland så vill jag rekommendera den här boken, speciellt till de som tycker om konspirationsteorier.