Nancy A. Collins: In the Blood (1992)

Roc, 301 sidor.

In the Blood är en fristående fortsättning på Collins första roman Sunglasses after Dark som jag recenserade här för något år sedan. I den här boken så fortsätter vi följa Sonja Blue och detektiven Palmer på deras jakt efter Morgan. Morgan, vampyren som för några år sedan kidnappade och våldtog rikemansdottern Denise Thorne och sedan kastade ut henne i farten från sin limousine för att låta henne dö. Denise överlevde dock och förvandlades istället till vampyren Sonja Blue.

Större delen av den här boken upptas av Sonja Blues och Palmers jakt efter Morgan med hjälp av några av Sonjas bekanta från den undre världen -- och då menar jag inte gangsters.

Det jag tycker är så underbart med den här boken är att Sonja tar alla demoniska varelser för självklara och blir lika förvånad varje gång Palmer inte förstår vad det är han ser. Man får se en del saker förklarade med demoner som man trodde berodde på andra saker. Palmer upptäcker till exempel en skuggig gestalt som sitter på hans axel när han vid ett tillfälle tittar sig i spegeln och får förklarat för sig att det är en tobaksdemon som rider på honom. Vid ett annat tillfälle slår Sonja ihjäl en marui, en mardröm som sitter på Palmers bröst och livnär sig på hans skräck när han sover. Det bästa tycker jag dock är när de ska få information av en demon och de får reda på att han inte har så stor makt längre eftersom han håller på att bli omodern och löper risk att bli degraderad. Han har haft hand om att få munkar att bryta sina tysthetslöften...

Jag tycker att den som har det minsta intresse av vampyrer ska läsa den här boken. Den är klart bättre än den förra (vilket inte betyder att den var dålig, bara att Collins har lärt sig ett och annat sedan hon skrev sin första bok) och inte ens det faktum att det är hur uppenbart som helst att det kommer att komma minst en uppföljare till tycker jag drar ner intrycket.