Lois McMaster Bujold: Barrayar (1991)

Baen, 386 sidor.

Barrayar är en del i Bujolds serie böcker om Miles Vorkosigan även om han själv inte gör så mycket väsen av sig i den här boken då den handlar om händelserna kring hans födelse. Eftersom boken är en del mitt i en serie (vilket dock inte framgår mer än av eftertexterna) så finns det ganska gott om mer eller mindre oförklarade referenser bakåt i tiden.

Större delen av handlingen rör sig kring den början till statskupp som uppstår i samband med Miles födelse och om man orkar ta sig igenom de ganska tråkiga första två tredjedelarna av boken så blir det åtminstone någorlunda spännande på slutet. Om man av någon anledning skulle vara väldigt intresserad av militära titlar och uniformer så kan boken dock varmt rekommenderas som studiematerial.

En sak som retade mig var att Cordelia (Miles mor och bokens huvudperson) som i större delen av boken har försökt att argumentera mot de, i hennes ögon, barbariska Barryaranska sederna med offentliga avrättningar och liknande i slutet av boken plötsligt inte tvekar en sekund för att beordra en onödig halshuggning -- och till råga på allt tar med sig huvudet för att bli accepterad av den styrande militärklicken.