Robert Anton Wilson: The Earth Will Shake (1982)

Lynx, 385 sidor.

Med ett snabbt kast förflyttar vi oss till en annan kontinent och ett par hundra år tillbaka i tiden. The Historical Illuminatus Chronicles av Robert Anton Wilson (eller åtminstone de två första delarna The Earth will Shake och The Widow's Son) visade sig vara riktigt skojiga.

Den första handlar om hur seriens huvudperson, Sigismundo Celine, kommer i kontakt med det ena hemliga sällskapet efter det andra i 1760-talets Neapel. I den här boken utspelar sig handlingen i denna hans hemstad som han senare tvingas lämna efter en duell med mindre lyckad utgång.

I den andra boken stiftar Sigismundo bekantskap med Paris dit han flytt efter duellen och konstaterar snabbt att de franska frimurarordnarna inte har så gott förhållande med de italienska. Efter diverse förvecklingar blir han kastad i Bastiljen och utsatt för diverse experiment.

Den första boken var det ingenting konstigt med alls. Den andra däremot är nerlusad med fotnötter, ibland mer än en halv sida långa. Dessutom är det ganska ofta som jag inte insåg vad fotnotet hade med texter att göra. Man får efter ett tag känslan av att det utspelar sig ett slags subhandling i fotnötterna, speciellt som de nästan alltid behandlar händelser och personer från tidigt 1900-tal.

Det har tydligen varit en del problem med att ge ut den här serien, två bokbolag har gått i konkurs när de skulle ge ut del tre (det ska tydligen bli fyra delar totalt, och vad jag kan förstå så är del tre, Nature's God, redan klar), och nu håller ett tredje bolag på att ge ut serien. Man får väl hoppas att de kommer längre den här gången, annars skulle man ju nästan kunna tro att det låg någon slags konspiration bakom det hela...