John Skipp & Craig Spector, eds.: The Book of the Dead (1989)

Bantam, 390 sidor.

För en gångs skull är jag benägen att hålla med baksidestexten på en bok efter att ha läst den. På baksidan av The Book of the Dead (redaktörer John Skipp & Craig Spector) står det "This is a book that goes too far -- and invites you along for the ride".

The Book of the Dead är en hyllning till George A. Romeros film Night of the Living Dead (som jag inte har sett) och dess efterföljare. Romero har även skrivit förordet till boken.

Efter att ha läst igenom den kan jag bara konstatera att det var rätt -- det var för mycket. Nästan 400 sidor packade med (i de flesta fall) totalt enkelspåriga zombies, blod, klägg, våld, mer klägg, och någon gång ibland en liten bit story. Inte mycket, bara så att man ska få känslan av att den finns där. Dock: låt inte det här få er att tro att jag helt enkelt fått tag i fel slags bok; så är inte fallet. Stephen King's "Survivor Type" är en av de bästa skräcknoveller jag har läst, och jag har inte heller någonting emot resten av Skipp & Spectors produktion (det vill säga det de har skrivit själva). Vissa av dem är till och med mycket bra.

Antagligen är felet åtminstone till en liten del mitt eget också -- det hade nog inte skadat att blanda upp de här novellerna med någonting mera lättsmält. The Book of the Dead är helt klart en bok som läses på egen risk, och helst så långt ifrån måltiderna som möjligt.