Stephen King: Four Past Midnight (1990)

Viking, 763 sidor.

Mardrömmar till salu

De senaste dagarna har vi sett en tillökning i bokhandlarnas Stephen King-hyllor i och med att den svenska översättningen av Four Past Midnight äntligen har blivit färdig (Mardrömmar, Legenda 1991). I och för sig så får man väl förstå att det tar ett tag för översättaren att ta sig igenom den, eftersom det som vanligt är en rejäl volym på ungefär 800 sidor som serveras.

Någonstans i samband med att boken publicerades på engelska hörde jag den omnämnd som en novellsamling. Efter att ha sett och läst den så vet jag inte riktigt om jag tror att någon annan än Stephen King kan bli klassad på det sättet eftersom "novellerna" i fråga är ungefär 200 sidor långa i genomsnitt. Normalt skulle jag nog vilja kalla det för romaner.

"Langoljärerna" känns på något sätt äldre än vad den egentligen är. Sättet den är skriven på får mig att tänka på gamla rysare och svart-vita TV-filmer utan att jag kan sätta fingret på varför. Det råder dock aldrig någon tvekan om att handlingen utspelar sig i nutid. Med detta vill jag dock inte få någon att tro att jag har någonting emot den, den bara känns äldre än den egentligen är.

Handlingen utspelar sig till stor del på ett flygplan. Passagerare som har sovit vaknar till och upptäcker att de mer eller mindre är ensamma ombord. Alla ombord på planet som var vakna har försvunnit, piloter och allt. Dessutom: det är bara personerna ifråga som har försvunnit; de har lämnat kvar klockor, plånböcker, tandfyllningar och pacemakers. Du kan ingenting ta med dig...

"Hemligt fönster, hemlig trädgård" påminner mig en del om King's tidigare roman Stark. Båda handlar om författare, i det här fallet Mort Rainey, en dåligt förklädd kopia av Stephen King själv. Mort får besök av en person med ett manuskript i handen, vilket visar sig vara en ganska exakt kopia av en novell som Mort själv skrivit och publicerat ett antal år tidigare. Mannen påstår att Mort stulit den av honom och kräver att Mort ska skriva en novell i hans namn som kompensation eller ge honom bevis på att han är oskyldig, annars kommer det att hända otrevliga saker.

I samband med den här berättelsen kan det också vara på sin plats att nämna att King själv också blivit anklagad för plagiarism. En kvinna i USA har stämt honom, och påstår att han ska ha brutit sig in i hennes hem och stulit hennes manuskript till romanen Lida.

"Bibliotekspolisen" tillkom efter att King's son inte velat gå till biblioteket eftersom han var rädd för bibliotekspolisen. King själv tyckte att det lät somen intressant idé och spann vidare på den. Tänk om det fanns allvarliga män i långa rockar som kom hem till en och hämtade böckerna om man inte lämnade tillbaka dem i tid. Och framför allt -- vad händer om man har råkat slarva bort boken man lånat?

"Solhunden" handlar om en pojke som får precis vad han önskar sig på sin femtonårsdag -- en Polaroidkamera. Det skall dock snart visa sig att allting inte är riktigt som det borde vara; hur han än bär sig åt så tar kameran samma kort hela tiden -- och det är inte samma sak som han riktar kameran mot...

Stephen King har sagt i intervjuer att historien om solhunden och hans nästa roman (som inte har kommit ut på svenska ännu, men som har den engelska titeln Needful Things) kommer att vara det sista han skriver om den fiktiva staden Castle Rock där han har förlagt en hel del av sina tidigare romaner. Vi får väl se vad han tar sig för sedan.