1990 års julsaga


Här kommer dataprogrammets julsaga från 13 december 1990.


JULSAGAN ANNO 1990
==================

Denna saga är författad av noppe, kjell-e, Bellman och MeTa

Det hände sig vid den tiden att kejsar Augustus utfärdade ett påbud om att hela världen skulle skattskrivas. Det var den första skattskrivningen, och den hölls när Qurinus var ståthållare i Syrien. Detta otyg har fortsatt allt sedan dess och pågår än idag. Och en fattig cafe'ägare från Bagdad vid namn Adam begav sig till Davids stad Betlehem tillsammans med sin havande hustru Eva Braun. Medan de var där var tiden inne för henne att föda, och hon födde sin son, den förstfödde. Hon lindade honom i trassel och lade honom i ett extradubbat vinterdäck på en Kuwaitisk bensinstation, emedan det inte fanns för dem i något av de båda stallen, ty det ena var upptaget av Monty Pyton som spelade in "Life of Brian", och i det andra hade invandrarverket i väntan på utredn....utvisning inkvarterat en snickare med familj vars vidare öden fullständigt fallit i glömska.

I en annan trakt var en herde och hans lärlingar och skinnade som vanligt sina får. Då fingo den ena av dem, Kjell-Olof, syn på en brinnande buske som sa
-"Read my lips No new taxes",
av detta blev Kjell-Olof så förskräckt att han utropade
-"Men herre gud du lovade mig ett nytt skattepaket!!! Här har jag försökt att få ekonomin att lysa lika starkt som den skandinaviska stjärnan, men nu ser jag mina försök gå upp i rök så till skillnad mot SJ:s tåg får jag väl avgå medan tid är".
Den andra herden, lärlingen Allahn, sitter försjunken i studiet av sin kusin Gary Larsons skämtteckningar ända tills han hör ekoot från de avlägsna bergen
-"new taxes, new taxes, new taxes"
Han utbrister då
-"Vid profetens skägg jag tror jag har blivit befordrad!!!"
Fårskocken fortsätter lugnt att bita i det sura äpplet eftersom de inte får någon klöver.

Samtidigt uppenbarade sig den lilla sjöjungfrun i en dröm för Eva och sade
-"Stig upp och ta med dig barnet och fly till Kimsta och stanna där tills jag säger till dig, ty annars kommer rumänska läkare att söka efter barnet för att utföra AIDS-forskning på det."
Eva blev så uppskakad av detta att hon tände en cigarett med sin gaständare för att lugna nerverna. Detta skulle hon inte ha gjort, ty inpyrd med bensinångorna som hon var, fattade hennes hår eld, och hjälpt av gudomliga krafter stiger hon till väders, och blev därmed den första lucian.

<< MUSIK, TOMTEROCKERS med LUCIA >>

Svårt brännskadad beger sig Adam och hans son Sadam bort från macken till Kimsta. Det sista Sadam ser innan han svimmar av skräck, är skylten med "Kuwait Petrolium", något som skulle få stor betydelse för hans framtida liv.
Väl i Kimsta blir de snabbt bortjagade av de ilskna infödingarna, varpå invandrarverket skickar tillbaka dem till deras hemstad Bagdad. Hemma i Bagdad tillbringar Sadam sin uppväxt med att sitta under en korkek och lukta på bensinen. Åren går och Sadam växte sig större och större och STÖRRE. Till slut var han jättestor och jättehemsk. Alla hans grannar är jätterädda för honom, Syrierna är rädda för honom, Saudiearaberna är ännu räddare för honom, Jordanierna är skräckslagna, Ayatholla Khomeini dör av skräck, men räddast av dem alla är Emiren av Kuwait. Han darrar av rädsla, han skakar tänder av skräck, hans knän skallrar av fasa. Ja, han är så rädd att han springer och gömmer sig.

Men då stod den amerikanske utrikesministern Bruce Willis framför dem och sade:
- "Varen icke förskräckta, ty jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket, men först några ord från vår sponsor:" <Musik Wijkmanska Blecket, Tuffe Uffe>

-"Som jag sade, jag bär bud till er. Från USA kommer en miljon försälj...eh försvarare av fred, rättvisa, låga oljepriser, hamburgare och Dallas varje onsdag."

Och från himlen nedsteg en stor härskara, och vid horisonten blev stilla havs-flottan synlig.

Sadam höll då ett gästabud. Människor från många länder voro inbjudna, och få kunde undvika att komma. Det största bordet var i Bagdad, men mindre bord med reserverade platser fanns utplacerade på strategiska platser.

Då maten och vinet voro slut, begav sig Sadam ut för att personligen utspisa sina gäster med 4 bröd och 5 fiskar. Men gästerna läto sig icke mättas av den magra och torftiga kosten, och där voro mycken gråt och tandagnisslan.

Tre vise män begav sig då från varsin stad - från Stockholm, stenåldersmannen Andersson med en klubba från Bofors och en något vimsig hälsning från statsöverfoten. Från London, järnåldersmannen Thatcher med ett vackert inslaget, tickande paket, troligen en klocka, och den i brittiska skolor numera förbjudna rottingen. Från Wien, slutligen, Kurt Weldheim, med en 45 år gammal gasräkning.

När de kom fram, framburo och överlämnade de sina gåvor. Sadam förklarade därvid gästabudet för varandes över och gästerna skingrades likt kurderna för stridsgasvinden, och de tre vise männen med dem.


- Kommer Eva Braun någonsin ner igen?
- Kommer fåren att visa sig vara ulvar i förklädnad?
- Kommer Kuwait Petrolium att utkonkureras av Dala djupolja?
- Vems är den 45 år gamla gasräkningen ?
- Varför finns det ingen gas under Siljansringen längre?
- Kommer Bagdad Cafe' att gå i konkurs?
- När kommer klockan i paketet att vara slagen?
- Kommer skatten att sänkas? Nej, knappast, men svaren på de andra frågorna får ni i nästa avsnitt av verkligheten.