Svartvinbär

Från svarta vinbär, Ribes nigrum, kan man använda både bären och bladen. Bären skördas när de är väl mogna. Lägg dem i en burk och häll brännvin på. Sätt på locket och låt burken stå i en vecka. Då silar man bort bären och låter essensen stå i fred några månader så att en bottensats sätter sig. Häll försiktigt över den rena essensen i en fin flaska och blanda med brännvin.

Bladen skördas strax före blomningen. Sköj dem väl och lägg den i ett kärl och häll på brännvin. Efter fyra dagar filtreras essensen och blandas med brännvin.

Inom folkmedicinen användes svartvinbärsbuskens blad i olika örtteer. Bladen är mycket C-vitaminrika, faktiskt innehåller bladen dubbelt så mycket askorbinsyra per kg som ex. citron! Avkok på de späda bladen användes även mot gikt och utslagssjukdomar.



Klicka för bild! Klicka för mer text!
Bild och text från den elektroniska utgåvan av "Bilder ur Nordens Flora", Projekt Runeberg!