Renfana

Renfana, Tanacetum vulgare, växer lite här och var, på ödetomter i städerna, på ängar och i gläntor i skogen. Man kan använda bara blommorna eller också kan man ta med lite grönt. Ju yngre växter man använder ju godare blir brännvinet.

Blomman skärdas när den är väl utslagen och lägges färsk i ett kärl. Man häller på brännvin tills det täcks. Efter fyra dagar häller man av essensen, filterar och blandar ut med brännvin. Smaken är mycket stark, så man kan behöva blanda i mycket brännvin. Smaken mognar med lång lagring.

Om man vill använda bladen skördas de före blomningen. Lägg i ett kärl och häll över brännvin och låt det dra i tre dagar. Filtrera och blanda ut med brännvin till angenäm smak.

Här är ett litet blandningsförslag: 3 cl renfaneessens, 3 cl gråboessens 1 cl johannesörtsessens blandas med 37 cl brännvin.



Klicka för bild! Klicka för mer text!
Bild och text från den elektroniska utgåvan av "Bilder ur Nordens Flora", Projekt Runeberg!