Pors

Pors, Myrica gale, är en liten buske som gärna växer vid sjöar och vattendrag. På våren kan man tydligt känna dess speciella doft (om man är i närheten av en porsbuske alltså). Porsbusken ser rätt kal ut, har rödbruna grenar med grågröna blad.

På våren när bladen precis slagit ut, och fortfarande är ljusgröna, plockar man dem. Skölj bladen och lägg dem i ett kärl och häll brännvin över. Lägg på ett lock och låt det stå i fem dagar. Sila ifrån bladen och häll på en flaska. Låt denna stå tre - fyra månader, då har en bottensats bildats som skall frånsilas. Denna essens är rätt stark - tillsätt mycket brännvin.

Man kan också vänta till hösten med skörden, då plockar man bladen och de mogna hängena. Annars är receptet det samma som vårvarianten.

Man kan smaksätta porsbrännvinet lite ytterligare om man vill: 5 gram honung, 5 gram halvsöt sherry och en knivsudd salt. Låt det dra i ett år i så fall.

Det finns också en snabbvariant: I det brännvin som skall drickas lägger man färsk eller fryst pors och låter det dra i minst 12 timmar.