Kråkbär

Kråkbäret kallas även Kråkris, men det vetenskapliga namnet är bara ett: Empetrum nigrum. Kråkbäret är en liten ständigt grön buske eller ris som påminner lite om ljungväxterna. Den är allmänt förekommande över hela landet. Bäret är från början grönt, men övergår till rött och mognar som svart. Det är då man skall plocka bäret.

Skölj bären och låt dem lufttorka några dagar. Det är inte ovanligt att det finns en liten illasmakande insekt i bären, så kolla noga! När bären är insektsfria lägger man dem i en burk och fyller på med brännvin så det täcker, skruvar på locket och glömmer bort burken i tre - fyra månader. Essensen blir vackert djupröd, när man väl filtrerat bort bären och låtit den mogna några månader till i en flaska. Häll försiktigt bort bottensatsen. Essensen blandas ut med brännvin till angenäm smak!



Klicka för bild! Klicka för mer text!
Bild och text från den elektroniska utgåvan av "Bilder ur Nordens Flora", Projekt Runeberg!