Körvel
Hos körveln, Myrrhis odoráta,
kan man använda både bladen och fröna. Den färdiga
snapsen får en lätt lakritssmak och blir svagt grönfärgad.
Man tar de färskplockade bladen och lägger i en burk och häller
på brännvinet så att det täcker bladen. Burken får
stå i fyra dagar. Brännvinet hälles av och flitreras och
man tillsätter brännvin efter smak. Bör lagras några
månader.
Om man vill använda fröna lägger man dem i en burk och
häller på brännvin. Efter en vecka är essensen färdig
och man filtrerar bort fröna. Bör lagras.
Både Spansk körvel (flerårig) och Dansk körvel
(ettårig) har sin givna plats i trädgårdens örtagård.
Det är Spansk körvel som används för snapskryddning.
 |
 |
Klicka för bild! |
Klicka för mer text! |
Bild och text från den elektroniska utgåvan av "Bilder ur Nordens Flora", Projekt Runeberg!
|