En

Frukterna hos enbusken, Juniperus communis, är egentligen inga bär utan bärkottar. Första året är de gröna, andra året blir de mörkblåa. Det är endast de blåa bären man använder, de gröna har en starkt terpentinsmak.

Bären skördas i september och får lufttorka några dagar. Stöt dem varsamt utan att krossa dem i en mortel och lägg dem sedan i ett kärl. Häll på brännvin så att det täcker och låt dem stå en vecka att dra. Titta efter någon dag om det behövs hällas på mer brännvin, bären suger nämligen åt sig spriten. Fyll på så det täcks igen. När veckan gått silar man blandningen, filtrera inte! Låt essensen stå någon månad så dem klarnar och en bottensats hinner bildas. Dekantera över brännvinet i en vacker flaska och blanda ut med brännvin till angenäm smak.

Det bildas en oljig hinna överst i flaskan, så man måste skaka flaskan innan man serverar.