Blodrot

Blodroten, Potentilla erecta, är en låg växt med kraftig rot. Växten känns igen på att blommorna har fyra gula kronblad, och om man skär ett snitt genom roten är den rödaktig inuti. Den växter allmänt i hela landet. För snapsberedning är det bara roten man använder. Man rensar roten noga och borstar bort all jord. Skär roten i skivor och låt den torka något. Lägg åtta till tio rotskivor i en 3 dl stor burk. Fyll helt med brännvin, på med locket och låt det stå i en vecka. Sila vätskan så den blir klar och fin. Essensen är rätt stark och behöver spädas mycket.

Blodrotsessens passa utmärkt till att blandas med andra essenser, ex. lika delar pors och malört med hälften blodrot, eller timjan, ingefära och hälften blodrot.

Inom folkmedicinen har blodroten haft en stark ställning. Roten innehåller mycket garvsyra - 35%. En dekokt av blodrot ansågs kunna hjälpa vid blödande tandkött och tandlossning. Verksamt även vid andra inflammationer i munhålan. Diarré och inflammationer i tarmen kunde också botas. Avkoket verkade också blodstillande och smärtstillande. Avkoket blir väldigt starkt - använd med försiktighet.Klicka för bild! Klicka för mer text!
Bild och text från den elektroniska utgåvan av "Bilder ur Nordens Flora", Projekt Runeberg!