Blåbär
Plocka väl mogna blåbär, Vaccinium myrtillus, rensa och skölj noga. Låt dem torka i skugga och häll dem därefter i en flaska. Häll på brännvin och låt det dra i en vecka. Sila ifrån bären (filtrera inte!) och häll brännvinet i en flaska som korkas och lagras i minst ett halvår. Nu kan man dekantera bort bottensatsen. Häll över till en fin flaska och blanda i brännvin till fin smak.
Man kan även värma två dl väl mogna blåbär fem minuter i en kastrull och låta detta svalna. Häll över blandningen i en flaska och fyll på med brännvin. Låt stå en vecka, sedan silar man bort brännvinet som får mogna i en flaska någon månad.
Ett annat sätt att göra blåbärsbrännvin är att fylla en flaska till hälften med mogna blåbär. Fyll flaskan helt med brännvin och låt den stå i några månader. Sila ifrån bären, som kan användas till någon rolig efterrätt, och häll brännvinet på en fin flaska. Lagra någon månad till.
 |
 |
Klicka för bild! |
Klicka för mer text! |
Bild och text från den elektroniska utgåvan av "Bilder ur Nordens Flora", Projekt Runeberg!
|