Blåbär

Plocka väl mogna blåbär, Vaccinium myrtillus, rensa och skölj noga. Låt dem torka i skugga och häll dem därefter i en flaska. Häll på brännvin och låt det dra i en vecka. Sila ifrån bären (filtrera inte!) och häll brännvinet i en flaska som korkas och lagras i minst ett halvår. Nu kan man dekantera bort bottensatsen. Häll över till en fin flaska och blanda i brännvin till fin smak.

Man kan även värma två dl väl mogna blåbär fem minuter i en kastrull och låta detta svalna. Häll över blandningen i en flaska och fyll på med brännvin. Låt stå en vecka, sedan silar man bort brännvinet som får mogna i en flaska någon månad.

Ett annat sätt att göra blåbärsbrännvin är att fylla en flaska till hälften med mogna blåbär. Fyll flaskan helt med brännvin och låt den stå i några månader. Sila ifrån bären, som kan användas till någon rolig efterrätt, och häll brännvinet på en fin flaska. Lagra någon månad till.



Klicka för bild! Klicka för mer text!
Bild och text från den elektroniska utgåvan av "Bilder ur Nordens Flora", Projekt Runeberg!