Lille Rikard - med Bamse bakom horisonten

Lille Rikard gick på barnsidorna i Östgöta Correspondenten när jag var barn. På den tiden fanns det barnsidor, men numera är barnen så mogna att Rikard är för barnslig, tyvärr.

Serien gjordes av Rune Andréasson, och lades ner i början av 70-talet, för att Rune skulle få tid att satsa helhjärtat på sin egen serietidning Bamse. Som ni vet gick det mycket bra.

Men det är synd att en så fin serie som "Lille Rikard och hans katt" försvann. Jag känner mycket för den. Jag lärde mej alternativa talbaser i den, i serien nedan där binära talsystemet beskrivs.

Min moster har hävdat att katten Columbus är döpt efter min mormors katt, som Rune skulle ha träffat (både katten och mormor alltså). Det är inte helt otänkbart. Namnet och tiden stämmer, men både mormor och Rune är borta så vi får aldrig veta säkert.

Så här började serien:

Första bildrutorna.

Serien hade uppenbart lägre detaljnivå och lite lösare karaktär, som serier ofta har i början. Columbus kom med mycket snart. Hästen Hoppsan var en återkommande bifigur. Verkar den inte lite bekant?

Är det Katten Jansson på Billy Boy? Nej, det är Columbus på Hoppsan!

Serien gjordes i många ganska korta avsnitt. Någon gång gjordes ett försök med albumutgivning, men det var nog bara ett album tror jag. (Omslaget finns på bild hos Bamsesamlarna.) Jag har aldrig sett det på senare år. Det är synd. Serien borde åtminstone kunna användas i Bamse-tidningen, men tyvärr är det väl svårt med en svartvit serie.

När serien lades ned hade Rune utsatts för en del kritik för att serien var för politisk, och lite för realistisk i hur fattiga-mot-rika beskrevs ibland, men det var nog ändå inte därför han lade ner den. Han hade andra projekt.

Sista bildrutan:

Och bakom horisonten var förstås Bamse!


Senaste nytt våren 2005: Senaste Bamse-Extra är det sista under det namnet, för den skall byta namn, och den nya varianten skall innehålla Lille Rikard! Så nu kommer Rikard och Columbus äntligen i nytryck!