Pilot att hyra - var tog den vägen?

Martin Milan, pilot att hyra, är en till synes banal serie om en pilot (ett gammalt trick för att hitta på någon som hamnar i äventyr), men öppningsalbumet "Tusen år för ett liv" är suveränt bra. Hjälten är också mycket mer orginell än man först tror. Han är en ensamvarg, men en ensamvarg som man kan tro på, en kille som drar sej undan för att bara sitta tyst, en diskret och opretentiöst filosofisk typ. Han kommer att bli en skäggig enstöring i stuga någonstans när han blir gammal, men på vägen dit ramlar han i diverse äventyr när han egentligen bara försöker försörja sej.

Tusen år för ett liv

Den stenrike maharadjan Mahnburej, jagad av en Död som bara han ser, vill ha evigt liv. För att klara det behöver han någon som har väldigt mycket tur - Martin Milan. Martin måste kämpa för att slippa leva för evigt! En märklig, morbid och kuslig historia, som slutar med att maharadjan och Döden till slut försonas, och maharadjan finner sej i sitt öde. En toppserie!

(Bilden är lite dålig, för jag kunde inte hitta mitt fina exemplar av serien, och fick nöja mej med ett illa medfaret exemplar som Serieboden sålde för 5 spänn.)

Så tuktas en argbigga

Uppföljaren är inte lika bra. Den stulna titeln drar ner förväntningarna. Dock är berättelsen riktigt bra ganska länge, och Martin Milans personlighet utvecklas en del, men på slutet faller historien ihop som ett korthus när flickans ångest och utbrott förklaras av en platt agenthistoria som fulkomligt sänker helheten. Synd! Någonting lite fiffigare hade gjort det till en höjdarserie.

I stället kom det inga fler på svenska marknaden. Utomlands har det givits ut många fler.