Freddy Miltons Hacke Hackspett

Mycket bättre än förlagan

Hacke Hackspett känner vi som en slarvigt gjord dussinserie, en måttligt ambitiös Kalle Anka-konkurrent som inte är värd att läsas ens en enda gång. Så hade det varit om det inte varit för Freddy Milton.

Under Freddy Miltons penna förvandlas den ilskne hackspetten till en betydligt lugnare, flegmatisk, rentav resignerad figur som råkar in i långa, komplicerade och ofta riktigt bra äventyr. Dessa är ursprungligen skrivna som fortsättningsserier i fyra delar, men har i olika omgångar publicerats i albumform, av Semic, Carlsen och Pyramid. Jag har fyra av dem.

"Kludden" ser riktigt fånig ut på lite håll, men är en riktigt bra historia om den stumme utomjordningen som efter att ha blivit populär utnyttjas av den listige skurken som utser sig själv till tolk för att få makt. Slutklämmen är fin, när man ser att en riktig skurk alltid klarar sig bra, när skurkstrecken snarare meriterar än leder till straff.

"Lyckovattnet" är nog den allra bästa. Efter en olycka med ?? miljoner pepparmintpastiller (!) uppstår det narkotiska "lyckovattnet". Snart nog kommer skojare för att sko sig på varan, och rader av förvecklingar följer, med marknadsföringstrick, förbud, smuggling fram till den stora smällen.

"Resan till Ramalama" är nästan lite för socialt medveten för sitt eget bästa, men behandlar turism på ett riktigt fräckt sätt, inte minst hur lokalbeforlkningen hänsynslöst utnyttjas.

"Uppror i Storskogen" är egentligen två äventyr i samma miljö, först konflikten när Ville Vråk vill hugga ner hela skogen, och sedan historien om den förtrollade panen som lever i skogens mörkaste delar, sökande efter ett sätt att häva förtrollningen.

Det finns fler Freddy Milton-äventyr som jag sett i delar i Hacke-tidningen, men jag vet inte om de finns som album.

Som jag ser det är dessa serier sparsamt uppmärksammade, och det är därför jag skriver om dem. Precis som Morten Schmidts Mumin har Freddy Milton givit serien en helt ny karaktär. Egentligen är det här inte Hacke utan snarare Gnuff, Miltons egen serie. Det är Gnuff-serier där Gnuff ser ut som Hacke.