Elsa i Underjorden 27/4 -04

Text av Martin, bilder av Ingemar och Martin

Jan Altsjö

Höjdpunkt: Fångar i Hjulsbro

Citat: "Strängarna går av och rösten sviker dig, men supat är dig trogen"

Jämförelse: Den amerikanske rocktrubaduren Ed Hamell

Det var alldeles för länge sedan jag hörde Jan Altsjö spela, så det här var ett kärt återseende för mig. Jan brukar, som han säger, ha hög promillehalt på sina texter, och det här var inget undantag. Han började med en krogbild, en visa om en rad av ensamma män som "köper sig tid".

Sedan blev det en Sommarvisa av Allan Edwall. "Nu är det sommar och knölsvanen råmar i viken. Av blommor och blader är gräsmattan mjuk, och snäll emot den som av fylla är sjuk. Och än är det långt till kliniken..."

Han berättade också om den lilla orten Hjulsbro, på den tiden det var en by, och lät oss möta några legender därifrån. Han avslutade naturligtvis med låten som är "kanske inte en uppmaning, men ett statement": "Skit i musiken, satsa på spriten!"

David Palm

Höjdpunkt: Wasabi av lime

Citat: "Min bror är en butig barbar"

David var kvällens första inhoppare, och läste en hop dikter med udda blandningar som kvantfysik och hur omöjligt det är att hitta bra skor. Han började med Epilog, fragmentarisk med lösa trådar och rabblanden: "jag älskar dig, men – klipp".

Och så fortsätter det, lagom osammanhängande med rim här och där. Jag tyckte bäst om sista dikten, Wasabi av lime, som han skrivit "imorse i ett moln av tapetklister". Jag citerar: "man kan inte leva av mat allena, man behöver ritualer". Det är också där de trevliga orden butig barbar skymtar förbi...

Lovisa Matsson

Höjdpunkt: dikten som Spindelpappan

Citat: "Finns inget mer ensamt än en övergiven pusselbit"

Lovisa läste också dikter, och hennes och Davids texter liknade faktiskt varandra en del: ganska löst sammansatta, drivna av associationer. Flera av Lovisas dikter var små underfundiga betraktelser om ganska vardagliga ting: halsband ("är det ett halsband?"), pussel ("pussel, små bitar, naggade kanter"), skrivmaskin och ett hjul.

Hon läste en (eller kanske flera?) dikter om Spindelpappan, som bor tillsammans med Spindelpappan i ett spindelnät. En viss förvirring uppstår – vilken spindelpappa menar hon? Riktigt bra var det i alla fall, med spridda fniss och skratt från publiken.

En annan favorit var Nukleära principer: "att från öppna fönster vinka med underkläder; det finns så mycket".

Daniel Östersjö

Höjdpunkt: Tidningsvisan

Citat: "Om vi träffas ska vi vara människor"

Jämförelse: Fredrik Sandh

"Såvitt jag vet strålar dina innersta önskningar genom menbranen..." Så började Daniel, efter långt och stillsamt plock på gitarren. Jag tänker ta mig friheten att utse Daniel till kvällens bästa gitarrist, för det tror jag att han var. Han spelar bra, med känsla och utan att begränsa sig till finlir. Capot flyttar upp och ner längs halsen och han stämmer om flera gånger.

Han spelade bland annat Tidningsvisan (en jättebra innerlig låt med strålande text), klagande Mamma kom och lek med mig, och en visa om att sitta vid sin blå terminal och undra vad man egentligen ska göra med sin tid...

Avslutningsvis spelade han en Ekelöf-tonsättning, Jag skriver till dig.

Mr Fisk

Höjdpunkt: Jag blev glad

Citat: "There's a blind pig standning in your way"

Jag vet att "goth-trubadur" inte är någon särskilt strålande genrebeteckning, men det är faktiskt det närmaste en sådan jag kan hitta på för Mr Fisk. Å andra sidan behövs det kanske ingen genre... det här kan ändå inte riktigt förklaras, utan måste upplevas.

Mr Fisk spelade bland annat Dealing With Strangers, Blind Pig, Violent Light (om psyket) och Diary Correction (som revansch på lärarna i småskolan). Han avslutade naturligtvis med den helt underbara låten på svenska: Jag blev glad. Jag vet att jag har citerat den varje gång jag skrivit rapport om Mr Fisk-spelningar, så ni får helt enkelt leta er tillbaka i spelningsarkivet om ni vill läsa det...

På reklamfronten kan jag ju tillägga att Mr Fisk snart ska komma med ny skiva, där bland annat Jag blev glad ska finnas med.

Ingemar Ragnemalm

Höjdpunkt: Som en golfare

Citat: "Alla gör nåt man kan tycka är roligt – utom golfare..."

Jämförelse: Tom Lehrer

Som en favorit i repris från Teaterfesten fick Ingemar rycka in och spela några låtar. Det blev en väldigt spännande blandning den här kvällen; det går att åstadkomma stor variation även om man håller sig i "kille med gitarr"-genren.

Ingemar spelade först två underhållningsvåldsamma Tom Lehrer-översättningar: Förgifta små sparvarna på stan och Jag håller i din hand. Sedan tog han två egna: Korsfäst light (om samtida religiösa yttringar) och Som en golfare (låten om tolerans!).

Avslutningsvis spelade Daniel Östersjö två låtar till. Några vänner som skulle komma och se honom dök upp lite sent, och nu fick också de en chans att höra honom spela.