Elsa i Underjorden 25/11 2003

Det var alltså Elsa i Underjorden den 25 november, ett extrainsatt tillfälle i Filmsalen. Tre artister stod på affischen: Olov Hamilton, Mr Fisk och Fredrik Johansson. Jennifer Karlsson läste dikter, och fanns om inte på affischen så i alla fall på en annonsering på Internet.

Jag inledde med att läsa en Vysotskij-text, "Den döde".

 

Olov Hamilton

Höjdpunkt: Allsången på "Krama mig, jag är folkpartist"

Utmärkelse: Kvällens mest träffande sensmoral: "alla vill vi ha makten men maktens ansvar vill ingen ha"

Reklam: Demoskiva finns att köpa

Först ut var Olov Hamilton som rest ända från Stockholm för att spela. Han gick ut hårt med "Ansvarsvalsen" en politisk vals om händelserna runt EU-toppmötet i Göteborg 2001 och de rättsliga följderna. "Hjaldung skyller på Olofsson och Olofsson på hej och hå..." Efter den öppningen ökade han ännu mer med "Vargavinter" om världen efter elfte septempber (fortfarande år 2001). Sedan kom en tradvisa (som är var så mycket tradvisa att jag blixtsnabbt tänkte "Edwall!" när förspelet började), "Vi kallar henne allvarsblomster", baserad på en verklig person.

"Hård och besynnerlig" handlade tydligen inte om ett brustet förhållande, vilket Ingemar trodde när han recenserade Olovs demo. Jag skulle göra precis samma misstag, för det låter verkligen som om det handlar om ett brustet förhållande. Men så är det inte, meddelade Olov. Vad visan verkligen handlar om är väldigt privat. "Hård och besynnerlig" är dessutom en Vysotskij-pastisch, passande nog, med Vysotskijaktiga i tempo och röstläge.

Min favorit från kvällen är "Krama mig, jag är folkpartist", tydligen en översättning av en engelsk låt vars upphovsman jag inte minns namnet på. Refrängen är mycket allsångsvänlig. Sista låten blir ett stycke "deterministisk minimalism": "Vissa och andra".

Mr Fisk

Höjdpunkt: "Jag blev glad"

Utmärkelse: Kvällens engelska

Reklam: Fullängds-CD "It doesn't matter when you're dead"

Mr Fisk är faktiskt en ganska osannolik artist. Om jag blir tvugnen att sätta etikett på hans musik skulle det nog bli "goth-visor" eller något dylikt. Han spelade i alla fall på den nästan helt publiklösa "nu-får-vi-äta-upp-det-där-med-att-om-ingen-kommer-spelar-vi-för-oss-själva-underjorden förra säsongen". Den här gången var det bättre ställt med publiken.

Dick är med på bas. Det blir mest låtar från den nya (kommande är det väl?) skivan "It doesn't matter when you're dead": "The Tower", "Capture", med flera.

"Blind Pig" trodde jag först handlade om bristande verklighetsuppfattning hos kristna, men förstod sedan att det måste vara bristande verklighetsuppfattning hos satanister. "There's a blind pig standing in your way...", "You turn your crosses upside down", "You think you're evil but you just look insane".

Efter "Diary Correction", "om mina lärare i småskolan som satte mig i obs-klass för att jag ritade på lektionerna" avslutade han med "Jag blev glad". Jag vet att jag har citerat exakt samma rader förr, men jag bara måste få göra det igen.

"Det kom ett brev på posten

-en -en på posten

Det stod att jag var dödförklarad

-arad -arad förklarad

Och jag blev glad..."

Jennifer Karlsson

Höjdpunkt: "Sodoms portar öppnas"

Utmärkelse: Kvällens stilbrott

Reklam: Häftet "Stella Vertigos dagbok"

Efter Mr Fisk läste Jennifer dikter. Mest om erotik. Vålderotik. Och mysig homoerotik i "Sodoms portar öppnas". Dessutom en dikt till hennes hund, som är rädd för stjärnor. Allt är intensivt och med många stora ord.

Några minnesvärda rader: "... och tro mig när jag säger att vintern är varm i år", "... jag vet att närheten är total: andas, andas inte, andas, andas inte", "...så länge du håller mig på den här sidan om döden så ta mig vart du vill".

Sist men inte minst måste jag upplysa er om att mannen med burkarna i "Förlorade själars herde" är en mytologisk figur som faktiskt finns här i Östergötland. Håll bara ögonen öppna på tågstationer.

Fredrik Johansson med band

Höjdpunkt: "Man ska va nöjd"

Utmärkelse: Kvällens Ulf Lundell-pastisch

Reklam: Live-DVD från Höglandets Visfestival

Jag måste erkänna att jag inte skrivit särskilt mycket om Fredrik och det flytande kompbandet. Min tid var mest upptagen med att lyssna, och låtarna är nog bekanta både för mig och frekventa underjordsbesökare och Fredrik-fans: "Lasse Lagoms tragiska visa", "Höstvisa", "Vi säger nej", "Man ska va nöjd", "Frihet", "Visa om olust och trötthet".

Fredrik var (liksom jag själv) förkyld och ägnade pauser och gitarrsolon åt att dricka vatten. Dessutom gjorde han reklam för sin alldeles nysläppta DVD, som spelades in på Höglandets Visfestival i Nässjö detta år.

Jag vet inte om det beror på att Fredrik glömmer bort texten eller raka motsatsen, att han kan den väldigt bra, men det är inte riktigt samma texter som det varit tidigare och är på skiva. I "Höstvisa" låter det närmast som att han improviserar runt originaltexten. Det är å andra sidan positivt. Jag uppmuntrar alla former av improvisation!

Det slutade naturligtvis med gubbrocklåten "2002".

Skvaller

Såhär var det: Jag var så där lagom oinspirerad när det gällde att göra skvallerfrågor, så den enda frågan jag lyckades skaka fram blev:

Har du varit i Piteå havsbad?

Problemet är bara att den ytterst lilla lapp där svaren stod är försvunnen. Förhoppningsvis blir det rätt i alla fall. Det är ju 50% chans, så att säga.

Mr Fisk: Ja. Jag var där med mina föräldrar.

Dick: Nej. Fast jag har varit i Piteå.

Jennifer: Nej.

Fredrik: Nej.

Olov: Nej. Men min sambo är från Piteå. Hon har nog varit där.

Mingel

Mr Fisk och Dick, med Elsas Hus i bakgrunden.

Blackagänget framför Jockes bil.

Vad kommer det sej att Fredda inte får röda ögon, medan Magnus får det?

Fredda, Jocke och Viktor diskuterar innehållet i en Clas Olsson-kasse.

Ingemars slutord: Sista gången det var 19-21 på tisdag!

Detta var faktiskt, troligen i alla fall, sista gången vi spelade klockan 19 på en tisdag! Elsas Hus stänger 21 prick, och då är det ganska rejält svårt att få in en hel Underjord på knappt två timmar, med lite tappad tid i början och helst en liten gnutta marinal på slutet. Två Underjordar i höst har haft tidigarere start, och det gillar personalen. Det gillar förresten min fru också, som får hem mej lite tidigare till våra ganska små barn. Så efter ett oräkneligt antal 19-21-Underjordnar så övergår vi till 18-20.30 eller 18.30 eller nåt sånt. Tyvärr lär det göra det lite knepigare för dem som kommer några mil, men det är inte mycket att göra åt. Eller så blir det kanske mer helgspelningar?