Julrusch-extra

med visor och poesi

på Elsa i Underjorden

20 december 2001

Detta var ett snabbinkallat extratillfälle, men samtidigt det störst annonserade Underjorden någonsin! Från början såg det ut att mest bli oss gamla vanliga, Peter och jag. Sen fick jag med poeten Linda, som i vår själv kommer att arrangera på Elsas Hus, under Elsa i Underjorden-rubriken om hon vill, fast mer poesiinriktat då. Men det var först när Erica Falk ringde som jag blev riktigt nöjd! Det innebar att det bara var hälften gamla vanliga, och dessutom hälften tjejer!

Ingemar bankar "Jättens tunga kliv".

Jag inledde (som jag brukar när jag är med), och deklarerade glatt att jag är med som kontrast till de mer seriösa artisterna. Det är synd att medge att man inte repeterat så mycket, men det är därför jag inte var med på lussevakan. Jag vill vara så repad att jag i alla fall kan rådda till det lite fräscht och roligt, och skippa notstället. Det får ordna sej när Musse blir en aning större.

Jag körde ett improviserat program, med "När man lider av jul" som inledning, "Polisbil" på begäran av Tedde, "Balladen om den hänsynslöse fadern" på grund av dess akualitet som Dicks "veckans mp3", och några till.

Jag drog upp Peter som ank-kör på "Jag vill va som en Lundberg". Varför uppmärksammar vi jämt Dick? Jo, dels gör han sköna låtar, och dels hjälper han oss andra, lyfter även våra låtar. Förutom Dicks ovan nämnda cover har han nyss fixat komp på min "Pizzeria Salmonella". Jag börjar tro att jag kan göra en lite mer riktig skiva med mina låtar snart. "Billig skit" är arbetsnamnet.

Erica Falk var tvåa. Eva (min fru) hälsar och ber om ursäkt för att hon och barnen gick direkt när jag var klar, men det var för att Musse började bli riktigt stökig. Eva tyckte det räckte att störa mitt program. Det känns lite oartigt att gå precis när nån börjar, speciellt när den man kom för precis är klar, men hon hade giltigt förfall.

Erica

Erica körde ett program egna visor, inte helt olikt Onzon faktiskt. Modern tjej-vispop, kan man säga så? Det kändes lite konstigt att höra en tjej med så ungt utseende sjunga om "barhets". Fast jag vet förstås inte exakt hur gammal hon är.

Erica lätt skymd av dekorerad mikrofonbom

Detta var Ericas solodebut (minst tredje debuten på Elsa i Underjorden i höst). Precis som Fredrik Zeijlon (som fanns i publiken) har hon stått på scen i andra sammanhang. Vågar jag misstänka teater? Hon är inte riktigt lika färdigslipad som Fredrik Zeijlon och Lisa Brännström, men det ska man inte begära heller. Det är ju inte jag heller! Erica var rätt nervös, som man kan vara när man ska hantera en scen ensam, men det var bra i alla fall.

Jag tvivlade som vanligt på att vi skulle fylla lokalen, men som alla gånger i höst hade jag gjädjen att ha fel. Vid start var de flesta bord fulla, och under Ericas program blev det ganska välfyllt, folk vid alla bord och fullt vid de flesta.

Hösten har präglats av tre saker: gott om folk på alla spelningar (om man bortser från när det blev slagsida mellan scenerna på lussevakan), kvinnliga poeter på alla, och plats för det talade ordet. De två första spelningarna hade oannonserad diktläsning. På lussevakan vad Dikt-Martin annonserad, och dessutom fanns en oannonserad poet. Den här gången blev det också två, varav en annonserad, Linda:

Linda Örnvall

Linda öppnade med läsning på egen hand, för att efter en stund få sällskap av Mats Nordh på keltisk harpa.

Mats Nordh

Mats och Linda

Det blev alltså läst dikt till toner, ett trevligt sätt att presentera dikt. Nu skulle jag vilja skriva lite om dikterna, men jag minns mest en massa associationer och bilder som de gav mej. Det kanske inte är helt fel i och för sej.

En lustig sak med poesin var att det inte blev några applåder mellan dikterna, vare sej under Lindas eller Hannas program (nedan), bara en rejäl efteråt. Jag tycker nog att man kan applådera mellan, men det kanske beror på stilen lite.

Sen var det dags för de två inhopparna. Dick hade blivit snabbinkallad (av Hanna?) när det stod klart att annonseringen i Corren hade lovat ett längre program än de två timmar vi tänkt oss. Därför drog vi över lite medvetet.

Mannen med baskern

Dick körde ett par av sina nyaste, låtar som jag hört på demoskivor som är ytterst sparsamt spridda. "Onda aningar och vin" var en av dem, och jag tror att "Kung av fantasi" också var med. De fins på hans senaste demo "Fantasi", som jag har glädjen att ha ett ex av. Dick kommer med nya medryckande låtar, och får till väldigt fint ljud med sej själv på alla instrumenten. Han satt och skrev när Hanna ringde och bad honom komma. Tack för att du kom på så kort varsel!

Så gick Hanna på. Ännu en solodebut! Hon läste dikter ur hjärtat, om kärleken till Peter och om ångesten. De senare kan vara ganska otäcka. Det otäckaste är att det är sant. De handlar om Hannas kamp mot en ryggskada, med sociala myndigheter som inte räcker till för att hjälpa henne ur arbetslöshets-, sjukskrivnings- och bidragsfällan.

Snälla sociala skyddsnät, vävt av pianotråd - ur en av Hannas dikter.

Jag tror Hanna kan finna kraften som krävs för att ta sej ur. Hon har charm, intelligens, humor och pondus (och då menar jag inte bara att hon är lite rund), och jag blev riktigt imponerad över den kraft hon läste dikterna med.

Hanna läste nakna dikter. Bra med en rejäl palestinaschal då!

Sist av alla, Peter Trygg, "Den store killen". Han har varit med på de flesta spelningarna i höst, men aldrig speciellt framträdande på affischen. Denna gång var han det, och fick dessutom några extra kaxiga affischer speciellt för Motala. "Motalas störste vissångare" tror jag att jag skrev på den.

Den stora killen. Tröjan är en röntenbild av Homer Simpsons huvud.

Peter har flera nya låtar, minst en som uruppfördes. Den nya minns jag inte vad den heter, men andra låtar inkluderade "Sorgens tid" och "Varm och glad" (även känd som "varm choklad") och "Rusta ner". Det blev också en från gamla plattan "Ingen vit riddare", och en Cornelis-cover. Jag måste säga att Peters nya låtar bara blir bättre och bättre. Under tiden med Everhill och Stjärnborg var repertoaren lite enahanda, men de nya, roligare och lite fräckare låtarna gör hans program mycket bättre, och även balladerna känns bättre.

PS: Peter upplyste mej om att den nya heter "Lyckorus... eller ångestens små troll", och låten från "Ingen vit riddare" heter (såklart) "Förbrukade ögon".

Jag undrar om inte just "Sorgens tid" är Peters motsvarighet till Hannas dikter, en uppgörelse med hur han nedvärderades, främst som liten. Men så är det, det är om de personliga och allvarliga sakerna som man är som mest poetisk och skriver som vackrast.

Peter tyckte att han inte gjorde nån bra spelning. Han hade en anledning. Den trogna Tryggbussen exploderade med ett PANG på morgonen. Till slut fick han hjälp av sina föräldrar med en hyrbil. Den var dock så här liten:

Hur ska Peter få plats i den här leksaksbilen?

Peter ansåg att bilen var som en ryggsäck när han tagit på sej bältet. Fint väder, eller hur?

Till slut kan jag nämna att jag har en del ljudinspelningar från kvällen, men kan inte ännu lova hur mycket som är nåt att ha. Nivåerna var lite låga, tyckte jag, så risken är stor att det brusar lite.


Snabbskvaller

Skvallertanten har ledigt, så jag tog på mej uppgiften. Samtliga bilder nedan är tagna av mej själv. Jag sträcker ut armen med kameran och bara knäpper. Det är därför jag ser lite konstig ut. (Ja, jag ska raka mej! I morgon!)

Jag försöker följa traditionen med ett antal frågor varav i alla fall ett par är såna man aldrig skulle få i en riktig intervju, och där jag hoppades att det skulle finnas plats för några fyndiga svar. Det blev det också.

1. Var vill du bli gammal?

2. Hur lång är din kortaste låt? (Eller kortaste dikt.)

3. Finns det något ord man inte kan rimma på?

4. Vad vill du ha i julklapp?

Sista frågan är förstås vanlig, men julen är vanlig! Så det så! Jag börjar med de som inte varit med förut:

Erica Falk, tjejen som stavar med "C" och hör sen!

1. Var vill du bli gammal?

Skit... jag vill inte bli gammal. Äldre, inte gammal. (Fundera...) Det är nog Rännö.

2. Hur lång är din kortaste låt?

2 minuter

3. Finns det något ord man inte kan rimma på?

Näe. Det mesta går nog att svälja.

4. Vad vill du ha i julklapp?

Jag firar inte jul, så jag vill nog inte ha nån julklapp.

Mats Nordh, mannen med den keltiska harpan

1. Var vill du bli gammal?

På en gammal gård i Cornwall, vid havet.

2. Hur lång är din kortaste låt?

30 sekunder, kanske lite längre.

3. Finns det något ord man inte kan rimma på?

"Studiefrämjandet", kanske?

4. Vad vill du ha i julklapp?

En fridfull jul.

Linda Örnvall, poet utan förbehåll

1. Var vill du bli gammal?

I livet!

2. Hur lång är din kortaste dikt?

Sådär 4 rader.

3. Finns det något ord man inte kan rimma på?

Säkert, men det har inte jag undersökt.

4. Vad vill du ha i julklapp?

Ett vackert halsband.

(Halsbandet är visst i konflikt med en ny bil, tror jag hon sade.)

Peter Trygg, trubaduren som dominerar scenen vare sej han sjunger eller ej

1. Var vill du bli gammal?

På månen!

(Har du läst Münchhausens äventyr tro?)

2. Hur lång är din kortaste låt?

2 minuter och 50 sekunder.

3. Finns det något ord man inte kan rimma på?

Azerbadjan tror jag ligger bra till.

4. Vad vill du ha i julklapp?

En tröja!!!

(Se även här!)

Dick Lundberg, mannen som kan äta hur mycket choklad han vill

1. Var vill du bli gammal?

I Finspång, där fåglarna flyger uppochner för att slippa se eländet!

2. Hur lång är din kortaste låt?

Jag har en på 15 sekunder.

3. Finns det något ord man inte kan rimma på?

"Adrian". Tro mej, jag har försökt!

(Adrian är Dicks son.)

4. Vad vill du ha i julklapp?

Fred på jorden! Nej, jag skojar. Jag vill inte ha några julklappar i år

Hanna Trygg, inhoppare som är skvallertant på semester

1. Var vill du bli gammal?

Bredvid Peter i en kåta i Norrland.

2. Hur lång är din kortaste dikt?

4 rader.

3. Finns det något ord man inte kan rimma på?

Väldigt svårt med ord som "solarium" och "orangerie".

4. Vad vill du ha i julklapp?

En stor bamsekram av Peter!

Ingemar, arrangören som fick intervjua sej själv

Titta, jag kunde ta ett kort med mej själv bredvid mej själv!

1. Var vill du bli gammal?

På Elsas Hus och framtida amatörscener, bland idel nya förmågor och en del gamla som hänger i. Och skulle det inte gå så får det bli i ett varmt och gosigt PUL. (Den som inte vet vad PUL betyder har inte gått TekFak. Synd för er då.)

2. Hur lång är din kortaste låt?

8 sekunder. Sju ord, åtta ackord, fem och en halv takt, ca 42 slag på gitarren. "Kortfattat" heter den.

3. Finns det något ord man inte kan rimma på?

"RROGNTUDJUU" är lite knepigt, liksom "RGSSKR", men absolut värst är ord som "lunch" och "själv", där det finns ett enda.ord att rimma på som aldrig passar in!

4. Vad vill du ha i julklapp?

En tröja så klart! (Se ovan.)


Jag tror att Hannas önskan kommer att slå in i alla fall. Ha nu en skön ledighet! Om allt går väl så blir det mer Elsa i Underjorden nästa år!