Elsa i Underjorden

4:e december 2001

De bästa vissångarna med bästa kompet, bästa banden, vackraste damerna och största publiken!

Återbesök på "gamla" caféscenen, men lokalen är ombyggd, ingen dum mellanvägg och lite seriöst ljus. Hela fem akter trängdes i programmet. Och hur blev det då?

Jo, det här var rent otroligt bra! Det enda som saknades var "inhoppare", men i gengäld bjöds det en artistkavalkad som slår det mesta! Och det var välbesökt! Även om jag inte räknar den knökfulla stund som det blev när teatern hade paus så var det ändå fullt nästan hela tiden. Det var extra stolar i lokalen, men de tog slut med marginal!

Först var det Johan Piribauer, men Dag Swanö på bas. En trevlig spelning, med låtar som "Jag kommer aldrig mer tillbaka", "Det här är kultur" och "Norrland", samt en sällan hörd julvisa som avslutning. Efter Grytgölspelningen så kommer det här förstås lite i skuggan ännu ett tag.

Johan Piribauer och Dag "Tom Nouga" Swanö

Ovan får du en liten stämningsbild av lokalen, som jag tog utan blixt. Scenen är belyst av strålkastare längst bak i lokalen.

Till slut en lite mer närbild på Johan. Kolla manföringen på vänsterarmen! Fast han spelade inte "balsam" i kväll, den ljuva låten som han brukar erövra damernas hjärtan med.

Sen tog Lisa Brännberg över. Jag har haft glädjen att höra henne i min hemstudio (jag spelade in ett par demospår åt henne), och då blev jag imponerad. Hon var bättre än studion. Nu fick jag höra henne på scen, och blev ännu mer imponerad! Detta är riktigt bra! Hon gör moderna visor med en säkerhet och frihet som jag avundas henne.

Med sej hade hon (vad hette han nu igen?) på trummor och i något nummer gitarr. Hon spelade själv på min egen kära Bjerton. Under spelningen kändes det som om min trogna klanglåda en dag i första hand kan kallas "gitarren som Lisa Brännberg spelat på". Vem vet...

Trummis (namn kommer) och Lisa Brännberg.

Onzon (var här i oktober och även 12/12), Sonja Pincus (november) och Chaida (kommer 12/12) i all ära, men jag tror nästan aldrig jag hört en bättre representant för de kvinnliga diktarna. Lisa är en sån sångerska som totalt dominerar lokalen när hon spelar. En röst och en Bjerton, och hon hade oss trollbundna.

Hur skulle Jan Altsjö klara sej efter detta? Jo, tack bra. Han äntrade scenen med en kille med ståbas samt två körsångerskor. Den ena var Åsa Tedebro, och då visste jag att det inte skulle bli dåligt. Det blev inte dåligt. Det blev riktigt bra!

Janne

Jan har varit med flera gånger förr, faktiskt en av de få som kan jämföras med Fredrik Johansson i hur ofta han medverkat. Första gången han var med, på en av de allra första Elsa-spelningarna, långt innan det ens hette Underjorden, körde han i duo med Carolina Carlbom (Pusjkins), som för övrigt skymtade i publiken idag. Sen dess har han kört solo, för Carolina har haft fullt upp med bandet.

Hela tiden har det handlat om fräscha, pigga behandlingar av klassiska svenska dikter. Så även idag. Det var Dan Andersson som gällde, i Jannes egna tonsättningar.

Glenn Fransson, Jannes basist, lade en solid grund

Men kan Dan Andersson vara så bra, så roligt och så medryckande? Jo, när det hanteras så här. Klart bästa nånsin för Janne! Stort beröm till honom och hans medmusikanter!

Jannes eleganta medsångerskor, Åsa Tedebro och Camilla Leijonqvist .

Fjärde namnet för kvällen affischerade jag som "Ett Band Till", i brist på annat. De heter "Betty Frank", av nån anledning som förklaras nedan när Hanna kommer med skvallret. Detta var så klart en chansning, för jag hade aldrig hört dem. Inte undra på, för det var minsann första spelningen! (Åter en debut på Underjorden! Så ska det vara, det är här man ska ta steget!)

Chansning ja, men det visade sej vara riktigt trevligt, en mysig mjukpop som möjligen kan jämföras med Mary Celeste. Mary Celeste är förstås mer rutinerade, men jag tycker mej höra en likhet.

Olof var med för första gången denna kväll. Alltså, jag menar att detta var hans första varv på scen för denna kväll - av två, för han sjunger i Pastell!

Kristian smekte trummorna

Avslutande Pastell var här för tredje gången, och det var bara att säga välkomna tillbaka! De gör en trevlig och medryckande pop, med texter som är bra mycket mörkare än ljudet. Tyvärr kommer texterna gärna bort lite, men så är spelets regler, och jag tyckte nog att jag hängde med bättre än tidigare. Speciellt bar sångerskan Linda fram sången, medan Olof lät lite rostig. Linda sade efteråt att hon kände sej rostig, men det lät inte så.

Linda och Olof sångdansar på sittt speciella sätt. Jämför första spelningen i Underjorden - de håller stilen!

Martin Eneling påstod att det inte går att ta en bild på honom när han spelar där han ser glad ut. Vi får väl kittla honom nästa gång.

Henrik får man väl i ärlighetens namn säga att såg ut som vanligt? Fast han har ju rakat sej! Det får man väl i samma ärlighets namn säga att var till hans fördel!

Jonas satt förstås gömd bakom sitt imponerande trumset.

Per-Erik fastnade inte på så många bilder, tror jag, fast Linda fastnade desto lättare. Vet ni varför? Min kamera tyckte väldigt bra om hennes glittriga tröja! Den behöver en viss mängd ljus för att fokusera. Fast Martin sade att jag borde se upp med att fokusera för mycket på andra tjejers... magar... när min fru är i närheten.

Pastell spelade sina låtar, några som man börjar känna igen, mest på svenska vilket jag uppskattar. En sång är på engelska, en sång som bygger på roboten Marvins klagodikt, som slutar "I can see in infrared. How I hate the night". Känns den igen?

Det är väl bara en sak jag hade önskat mej, att publiken vågat sej fram och dansat lite i Pastells svängigare låtar. Efter ombyggnaden är det bättre plats för sånt, och musiken räckte också till det.

Där var spelningen slut, och vi packade ihop med känslan av att DET HÄR ÄR KULTUR! (Skaffa Johan Piribauers utsökta skiva "Sagan om liv" om du inte känner kraften i uttrycket.) Detta var en av de bästa Elsa i Underjorden någonsin och befäster känslan att denn höst är ett stort lyft. Tack till alla medverkande, till Studiefrämjandet, och till publiken! Kom hit om åtta dagar igen!

Aningen annorlunda bilder

Ett problem med rapporter från spelningar är att bilderna blir varandra ganska lika. Därför följer här ett par bilder som inte är riktigt lika lika som andra.

Mjums! Linda äter artistmacka!

Tom Nouga rekommenderar skivor. Jag instämmer, det är två köpvärda skivor. Lundbergs bästa nånsin och Piribauers näst bästa.

Det var många vackra damer på scenen i kväll, men de kommer ändå till korta jämfört med detta:

Musse poserar framför godisautomaten.

Musse (Magnus), 1 1/2 år gammal, var i vägen riktigt ordentligt under förberedelserna, men vad gör man? Han är ju så söt!

Till slut kvällens i särklass mest misslyckade bild:

Jag försökte fokusera med hjälp av trappan. Hoppsan, jag tryckte för hårt. Jääääätteintressant!


Rygglöst skvaller

Det ryktas att skvallertanten ska ta sjukledigt..... Och detta är tyvärr sant. 12/12 kommer bli mitt sista framträdande på ett tag och jag vore tacksam om någon annan eldsjäl skulle kunna ta över. I jobbet ingår det att skriva ej seriösa frågor och lära känna sina offer så väl att frågorna bli kluriga och tvetydliga. Lönen för mödan är te och en smörgås och få sitt nylle på nätet. E-posta Ingemar Ragnemalm om ni är villiga att ta över min tunga mantel.

Nåja, till skvallret!

Piribauer - den lappländske seiten

Vad tycker du om musiker som klipper av sig håret?

Synd att folk ska förställa sig.

Hur många norrländska troll finns det?

Uppe i lappland har vi seiten men överiga norrland så vet jag inte.

(Skvalleramn. Jag vet ett!)

Tror du på tomten?

Ja!

Vad önskar du i julklapp?

En ny skidutrustning

Hur galen är du på en skala mella -32 och +133?

0 på min egen bedömingsskala...

Motivera min galenskap?

Dom flesta tycker att dom är normala fast andra tycker att dom är galna. Vet ej om jag är galen.

Dag Swanö, the man, the myth, the concept!

Vad tycker du om dubbelnougat?

Gott!

Motivera din galenskap?

Medfödd!

Tror du på tomten?

Ja.

Vad önskar du i julklapp?

Hm... alla har nog svarat "fred på jorden" så då säger jag "krig på jorden".

Vad anser du om fenomenet norrsken?

Bandet var inget fenomen men riktigt norrsken är det.

Vilken piska föredrar du?

Niosvansad...*ler*

Kan du tala i tungor?

Nej....

Lisa Brännberg, kvinnan jag har mutat med pannkakor

Ska det vara hembränt eller köpe?

Köpe!

Tror du på tomten?

Ja!

Vad önskar du dig i julklapp?

Ett levande får....

Kan man bränna ett berg?

Nä det tror jag är ganska svårt..

Vilken blomma är du?

En solros!

Vilken fråga tyckte du var den sexigaste?

Nummer fem!

Jan Altsjö

Vilket putsmedel använder du på flinten?

Allrent!

Tror du på tomten?

Ja han är en reaktionär som dyker upp i alla skepnader.

Önskeklapp?

Fredpå jorden , färre reaktionärer i linköping och mer utrymme för eldsjälar som Ingemar Ragnemalm!

(Tack! /red)

Hjälpa/stjälpa knäckbaket?

Stjälpa!

Namnet på staden som gud glömde?

Brindesi

Det favoritförelämpning att få/ge?

Att ge: Du, ska inte jag ta ringa efter taxi? eller Ska inte du gå hem nu?
Att få: Är du med i VAM?

Betty Frank!

med Kristian Nilsson, Olof Dalhqvist, Hanna Leinhard, Richard Hansson

Vad menas med namnet?

Efter en lång förhandling blev det denna kompromiss.

Tror ni på tomten?

Nja njä ......sen kom Richard och sa JA

Önskeklapp?

Fred på jorden..

(Reds anm: Se även Dag Swanö!)

Om ni var ett zoo vilka djur skulle ni vara då?

Hanna panda , Olof tvättbjörn, Kristian koala och Richard tiger

Under jord eller ovan mark?

Underjord så klart!

Kärlek hittas var?

På krogen!

...fast enligt Richard är det...Här så klart!

Pastell!

När Pastell intervjuades så var inte Olof med, så dom hjälpte mig med svaren på dom frågorna.

Vilken är eran favoritpastellfärg?

Greddeskär, guld, rosa, ljusblå, lila, svart ( skvalleramn: blir det då inte ljusgrå?)

Tror ni på tomten?

Ja, nej, naturligtvis. ja, defenrtivt, NEJ!

Önskeklapp?

Tid , en lyckad spelning, i baken, på kinden, en flamingo, en kram

Linda, känner du dig snygg?

Nej jag är förkyld!

Vilket djur liknar du, Olof?

Flamingo

Martin, vill du ha en manlig eller kvinnlig tomte i år?

En manlig, för att han är starkare och kan nog bära mer klappar.

Jonas har du något i pastell hemma?

Ja, en skjorta

Per-Erik, din favoritbok?

Liftarens Guide till galaxen

[Det blev ingen skvallerbild på Henrik.]

Henrik, din favoritställe här i världen?

Där min flickvän är.


Det var allt för denna gång! Vi syns på lussevakan!


P.S.: Ljudklipp!

Det blir tyvärr inga ljudklipp. Jag har hela koserter, både från detta tillfälle och senare, och skulle gärna lägga ut alltihop, men jag misstänker att det inte räcker med tillstånd av er som gjort musiken, utan att STIM skulle hota och kräva lika förbaskat. För att slippa sånt blir det inga ljudklipp! När jag såg på STIMs sida att de inte verkar ha nån undre gräns för när ett klipp är "kort nog" så slog jag dessa planer ur hågen.