Om Fredrik Ekman

Jag föddes 1970 och växte upp i Västervik men är numera bosatt i Linköping, där jag också utbildat mig. Jag påbörjade dock mina högre studier vid Högskolan i Karlskrona/Ronneby där jag läste Dator- och Informationssystemlinjen (numera MDA) vid Soft Center. Dessförinnan hade jag också hunnit med den ettåriga påbyggnadsutbildningen RADa (numera IT-system) vid Stålhagsskolan i Hultsfred. Vid Linköpings Universitet har jag bland annat studerat Engelska och Pedagogik, förutom att jag byggt på min tidigare datorutbildning.

Mitt intresse för datorer väcktes i början av 80-talet då min far startade ett datorföretag, vilket har gett mig en god inblick i hem- och persondatorns utveckling. Jag har ett brett kunnande om datorer och har erfarenhet av såväl de populära operativsystemen som ett drygt dussintal olika programmeringsspråk. Ett särskilt specialintresse är Internet, till vilket jag varit ansluten sedan årsskiftet 91/92.

Skrivande har jag alltid varit intresserad av och har genom åren skrivit för en rad ideella tidningar av olika slag. På senare år har jag startat en professionell karriär som skribent. Eftersom jag vill kunna bo kvar med min sambo i Linköping och eftersom jag är bra på att arbeta självständigt mot en deadline har jag valt att arbeta som frilans, vilket hittills har fungerat bra. Bland annat var jag Windowstidningens Internetkrönikör från nummer 6/96 till och med 1/98 och är i skrivande stund ansvarig för Internetworlds recensioner av sajter om datorer och IT. Jag skriver lika gärna på engelska som på svenska.

Från och med 1997 är jag också chefredaktör för Linköpings Budoklubbs klubbtidning Michi, med en redaktion på tiotalet personer plus skribenter (helt ideellt, naturligtvis).

Tidningar jag har skrivit för

Professionella tidskrifter

  • Aftonbladet IT - IT-bilaga till svensk dagstidning
  • InternetWorld - svensk tidskrift om Internet (IDG)
  • Windowstidningen - svensk oberoende tidskrift om Windows (IT Media)

Ideella tidskrifter, fanzines, etc

  • Beyond Bree - amerikanskt fanzine om Tolkien och hans böcker
  • The Computer Gamers' Gazette - amerikanskt fanzine om datorspel
  • ERBzin-e - elektroniskt fanzine om Edgar Rice Burroughs
  • Kastväsendet - Uppsala Ju-jutsuklubbs klubbtidning
  • Michi - Linköpings Budoklubbs klubbtidning
  • Other Hands - amerikanskt fanzine om rollspel i Tolkiens värld
  • Åtta Bitar - svenskt fanzine om Commodores åttabitars hemdatorer

 

http://www.lysator.liu.se/~ekman/ © 1999 Fredrik Ekman ekman@lysator.liu.se