Platser i Skuggan Amber

Kolvir Berget precis norr om Staden Amber, på vars topp Slottet Amber är byggt. Kolvir är ett inte särskilt högt (~1500 meter, sådär) men mycket brant berg. De två vanliga vägarna upp är den långa och ganska bekväma trappan som leder från staden upp till slottets första borggård, och den inte riktigt lika långa trappa som går i stort sett rakt upp längs med bergets östra sida till en av de mindre östra borggårdarna. Invärtes är berget fullt med tunnlar och grottor, vars innehåll är i stort sett okänt. Några av grottorna utgör fängelsehålor år slottet, och en av dem innehåller Mönstret.
Staden Amber Alla städers (och jag menar alla städers) förebild. Ungefär medeltid/renässans till utseendet, men betydligt renare och behagligare än någon sådan stad var i vår värld. Folket är friskt och välmående, gatorna är breda och rena, handeln går bra. Vädret är för det mesta strålande vackert och lagom varmt.
Staden Rebma På havsbotten utanför Ambers hamn ligger Rebma, Ambers spegelbild. Den är i stort en kopia av Amber, men med mycket mindre solljus och ett allmänt mer fisk-baserat och blött utseende. Liksom Amber har Rebma ett slott, där Drottning Moire regerar. Under det vattenfyllda slottet finns likaledes vattnfyllda grottor, och i en av dessa grottor finns ett Mönster. Vad det har för koppling till Ambers mönster är inte känt, men det delar åtminstone den egenskapen att endast Ambers kungliga familj kan gå det utan att dö.
Skogen Arden Skogen Arden hör egentligen inte riktigt hemma här, för den sträcker sig över många skuggor. Den börjar några kilometer öster om Kolvir, och endast Julian (och möjligen Oberon) vet var den tar slut -- om den tar slut. På samma sätt som Amber är den ursprungliga staden och alla städers förebild, så är Arden Urskogen med stort U. Den är vild och djup, mörk och otämjd. Bland dess träd och buskar dväljs djur, fåglar, monster och människor. Hela civilisationer lever och dör i Arden, utan att någon annan än Julian ser dem.
Enhörningens Dunge En skogsdunge ungefär mitt mellan Kolvir och Arden, med en tjärni mitten. Det är egentligen inget märkligt med den, annat än att Enhörningen setts där ett flertal gånger.
Enhörningen Ambers kungliga vapen är en stegrande vit enhörning på grön bakgrund.
Tir-na Nog'th Bakom och ovanför slottet, precis på toppen av Kolvir finns några trappsteg som leder upp till ingenting. Åtminstone i vanliga fall. Men ibland, när fullmånen lyser på stegen, då reser sig en lång, lång trappa upp till Ambers spegelstad bland molnen, Tir-na Nog'th. Där är allting genomskinligt och halv-existerande, illusoriskt och spöklikt. Inget är vad det ser ut att vara, eller ser ut att vara vad det är. Tir-na Nog'th är fjärrskådandets och prefetiornas stad. Tir-na Nog'th är också en mycket dålig plats att vara på när månen går i moln.


Calle Dybedahl
Last modified: Fri Oct 22 14:47:38 MET DST 1999