Filbyter bjuder in till Diner Vinicole fredagen den 17 oktober kl 18:30. Sven-Göran Anderson (Stisse) kommer att guida oss kring "klassiska" viner då vi avnjuter en trerättersmeny.

Vi är lite sena med komplett information så var uppmärksam på den tajta förturskalendern.

Vi ber om överseende med den sena informationen kring provningen. Det har varit en intensiv start på provningshösten med täta aktiviteter och det är orsaken till att vi inte kommit ut med all information i såpass god tid som vi brukar.

En preliminär inbjudan gick ut fredags till Filbyters medlemmar så därför är förturen väldigt tajt, med gästanmälan redan idag söndag den 5e kl 18:00 och anmälan för andra sektioner redan på tisdag den 7 oktober kl 09:00. 

OBS! Matbilderna är INTE en korrekt avbildning av det vi serveras. OBS!

Diner Vinicole - vad är det och vad är årets tema?

En Diner Vinicole brukar bestå av en trerätters meny med 2 viner till varje rätt där vi kan jämföra hur de matchar maten - vi brukar också börja med något mousserande innan maten. Vi fortsätter med det upplägget.

Vi börjar med ett mousserande vin från årets vinort - Jura - som serveras då vi kommer in i provningslokalen.

Förrätten är med skaldjur och vi provar då Riesling vilken är en av de mest mångsidiga druvorna när det gäller mat och vin i kombination. Nu har ni chansen att prova denna druva från andra länder än de traditionella länderna Tyskland och Frankrike.

Till huvudrätten får vi viner från Bolgheri Toscana, denna gång två "Super Tuscans" med hög kvalitet. De flesta av denna sorts viner är gjorda av de druvor som används i Bordeaux-distriktet. 

Vi avslutar middagen med lagrade ostar från Norins där vi får prova två 20-åriga dessertviner från Frankrike respektive Portugal.

Vi blir guidade genom middagen av Sven-Göran "Stisse" Andersson från Motalasektionen.

Sven Göran Andersson "Stisse"- vem är det?

Många av oss har haft förmånen att lyssna på Stisse som har en lång och bred erfarenhet av vinvärlden. Han har varit ordförande i Motala, numera utbildningsansvarig. Utbildningsansvarig i region Öst, researrangör och uppskattad föredragshållare. Vi ser fram emot att bli lotsade igenom kvällens vin och mat av Stisse.

Kvällens mat- och viner

Mousserande välkomstvin
Domaine Rolet Crémant du Jura Brut.     Nr 51074 (239 kr)

Förrätt
Skagenkanapé på kavring toppad med sikrom. 

Förrättsviner
Rabl Langenlois riesling 2024.     Nr 70629 (161 kr)
Grosset Springvale 2018.            Nr 58414 (269 kr)

Huvudrätt
Kalvrulle med madeirasås som serveras med en potatis och rotfruktsgratäng.

Viner till huvudrätten
Il Bruciato 2023.                 Nr 70662 (329 kr)
Banfi Aska 2018                 Nr 71290 (399 kr)

Vi avslutar måltiden med lagrade ostar från Norins ost
Gerard Bertrand Rivesaltes Ambré 2006  Nr 8381   (278 kr)
Sandeman Tawny 20 years old port          Nr 59397 (440 kr)

Anmälan

Anmälan görs på Filbyters hemsida - länk
Priset är 725 kr för medlemmar och 800 kr för gäster.
OBS! Antal platser - 90 st. Häng på låset för att säkerställa att du får plats! 

Det går att anmäla flera medlemmar samtidigt, men då behöver du veta vilket medlemsnummer de personer har som du vill anmäla. 

Vid anmälan så måste du ange om du önskar sitta vid en speciell bordsgranne. Om du missar detta så kan du även skicka ett mail till oss. Vi gör bordsplacering i möjligaste mån baserat på era önskemål. Som en service skickar vi ut bordsplaceringslistan via mail till de som anmält sig senast några timmar före provningen. Listan finns även anslagen i entren till provningslokalen.

På anmälningssidan ser du hur många platser som finns kvar och när du bokar får du en bekräftelse via e-post där du ser vad du ska betala.

Inbetalning ska ske till Bankgiro 714‐ 6053, ange avinumret på bekräftelsen i meddelandefältet när du betalar. I det fall du behöver avboka gör du även det direkt på anmälningssidan, för att erhålla full återbetalning ska avbokningen ha gjorts senast den dag som anges längre ner. Vid senare avbokning får du försöka hitta en ersättare på egen hand. Du ökar dock chansen att hitta en ersättare genom att informera oss även vid sen avbokning. Gäller såväl medlemmar som gäster.
Har du frågor - skriv till:
linkoping.filbyter@munskankarna.se

OBS! Om ni är ett par som vill anmäla er och riskerar att hamna på kölistan - se då till att anmäla er var för sig, annars riskerar "paranmälda" att bli förbisprungna av enskilt anmälda vid ev återbud.  Om du vill lägga till en person på din anmälan när bokningen börjar bli full - ta då kontakt med Lars Sonnert, tel 0705-628175 för att se hur vi kan lösa det

Viktiga datum: Pengarna ska finnas på vårt konto 10 oktober därefter erbjuds reserver de platser som inte betalats. Du underlättar för oss genom att betala i god tid. Avanmälan kan ske med full återbetalning senast 14 oktober. Senare återbud medger tyvärr ingen kreditering. Du kan alltid chansa på att det finns reserver genom att meddela oss speciellt om det finns kö, men efter 14 oktober garanterar vi inget.

Förtursregler: Filbyter har förtur tom 5 oktober kl 18:00. Filbyters gäster kan därefter anmälas. Övriga sektioner med gäster kan anmäla sig från 7 oktober kl 09:00

Välkomna!

Provningsgruppen i Munskänkarna Linköping Filbyter

Föreningshuset Fontänen

Adress Västra vägen 32

Provningen börjar 17 oktober kl 18:30.

Du kommer dit från korsningen Västra vägen & Östgötagatan

Vår konferenslokal Vagnhallen har ingång från innergården.

Filbyter på sociala medier

Följ oss på Facebook! Där lägger vi ut lite bilder från våra aktiviteter samt informerar om kommande aktiviteter och vår verksamhet. 

Tipsa gärna dina vinintresserade vänner om att vi finns där. 

Enklaste sätet att hänga med på vad som publiceras är att bli följare - det finns funktion på sidan för att följa oss.

Länk till Facebooksidan

Filbyters provningar

Vi är mitt inne i ett intensivt vinprovarår.

Årets provningar är till stor del fastställt vad gäller de stora provningarna. 

7     Mat och vin-provningar
3-4  Provningar med enklare mat 
4  Nyhetsprovningar
2 provningar utan mat med förtur för nya medlemmar

Samt olika utbildningar, såväl teoretiska kurser som kurser i praktisk vinprovning med exklusiva viner.

Du ser vad som är på gång på vår hemsida - länk
och det är där du anmäler dig.

Anmälan brukar öppnas 3-4 veckor innan provningen, något kortare för nyhetsprovningar.

Lite praktisk info kring mat- och vinprovningar

 Till provningar i Vagnhallen behöver du INTE ta med egna glas.
Deltagare i denna provning får presentationen utskickad via mail efteråt.
Bordslista skickas ut innan provningen i mail så du vet vilket bord du hamnar vid.

Inga byten av bord efter att bordslistan publicerats så kom ihåg att meddela önskemål i god tid.

En liten rapport från Filbyters avskalade provning den 30 september

Torsten Rosell på Meetly var vår föreläsare på en provning kring "viner med en historia".

Vi var 75 anmälda och vi fick verkligen valuta för den blygsamma provningsavgiften på 400 kr. Mycket trevliga viner som definitivt platsar på vilken större provning som helst. Till det serverades en mustig Boeuf Bourignon från Meetlys kök.

På de avskalade provningarna kan det gälla lite andra rutiner som t ex att hämta matvinet själv och att maten serveras inne i provningslokalen och hämtas av gästerna själva.

Munskänkarna - Mötesplatsen för vinintresserade
Munskänkarna Linköping Filbyter
linkoping.filbyter@munskankarna.se
Vill du inte ha fler mejl från Munskänkarna? Klicka här