Bacchus bjuder in till vinprovning med tema Franken (med vänner) tisdagen den 23 september kl 18:30

Franken tisdagen den 23 september kl 18:30

Bacchus bjuder in till Franken-provning på Fontänen, Västra vägen 32, Linköping.

Anmälan och bokning till provningen sker via Bacchus hemsida via länken här.

Franken är ett av Tysklands äldsta och mest särpräglade vindistrikt, beläget längs floden Main i norra Bayern. Regionen är särskilt känd för sina friska, torra vita viner, främst gjorda på druvan Silvaner, som här når sin högsta klass. Andra viktiga druvor är Müller-Thurgau och Riesling.

Franken utmärks av sin kalkrika jordmån och det svala inlandsklimatet, vilket bidrar till eleganta och mineralrika viner med god syra. Ett kännetecken för vinerna är också den traditionella flaskan Bocksbeutel – en platt, rund flaska som signalerar ursprung och kvalitet.

Franken står för både tradition och nytänkande, där små familjeägda vingårdar samsas med modern vinmakning. Här får vi chansen att upptäcka Tysklands torra vinstil när den är som bäst.

Kvällens provningsledare

Iain Anderson heter jag, en 45 årig svengelsman, som egentligen sysslat med whisky och whiskyprovningar de senaste 15-20 åren. Sedan ett par år tillbaka har jag dock svängt över mer och mer mot vin och startade importbolag 2024 efter att ha blivit vän med en Tysk vinmakare; nämligen Thomas Plackner från Plackner Wines i Franken.

Bolaget drivs vid sidan om "vanligt" arbete och är skapat främst för att promota små lokala vingårdar i Franken området i Tyskland. Dessa vingårdar behöver hjälp att nå utanför Tysklands gränser och är alleles för små och manuella för att kunna samarbeta med systembolaget. Så 85% av bolagets persona är rent intresse samt supporta och promota dessa vinmakare och övriga procenten endast är av vinstdrivande intresse. Visar vi gröna siffror är vi nöjda!

Har ett stort personligt intresse i allt gällande smaker och dofter samt vill fokusera på kombinationen mat och vin i framtiden. En lång resa kvar i mitt lärande och för varje provning med vinintresserade likasinnade människor så kommer jag ett steg närmare mina egna mål.

Högkvalitativa viner från små lokala tyska gårdar - är vår slogan! 

Kvällens mat och viner!

Metzger – Riesling Alte Reben
Neder – Silvaner Alte Reben
Pars pro toto
Thomas Plackner Einsteiger 2015
Axel Bauer – Pinot Noir Handwerk 2018
Ilonka Klassik – Scheurebe 2022

Matvin
Ilonka Basic – Rote Trinkfreu(N)de

Mat
Mix grill-tallrik: Ett fläskfiléspett och ett kycklingfiléspett som serveras med friterad färskpotatis, mynta- och fetaostcrème samt en sommarsallad vi sidan om.

Anmälan

Anmälan och bokning till provningen sker via Bacchus hemsida via länken här. Du behöver logga in med ditt medlemsnummer eller e-postadress och lösenord. Denna information hittar du enklast på årsaviseringen som skickades ut inför 2025. Får du problem så kontakta oss på mailadressen nedan. Om du inte betalat din medlemsavgift för 2025 går det inte att boka plats på provningen innan detta är gjort.

- Ange vid bokningen om du har födoämnesallergier/intoleranser
- Ange även om du är ny medlem eller om det är dags för nytt årsband till din tastevin (skopa).

Mail med inbetalningsinfo kommer när du anmält dig, inbetalning ska vara oss tillhanda senast 17 september via Plusgiro 390908-2.

Om du har några frågor eller problem med anmälan vänligen kontakta oss på vår mailadress linkoping.bacchus@munskankarna.se så besvarar vi dem så snart som möjligt.

Avanmälan görs på samma ställe som bokningen och den görs innan sista anmälningsdatum. Om du inte kommer på provningen och inte har avanmält dig senast klockan 18:00 den 17 september får du betala för hela provningen alternativt skicka en ersättare.

Tid, plats och pris

Tisdagen den 23 september på Fontänen, Västra vägen 32, Linköping.
Vinprovningen börjar kl. 18:30. Dörrarna till vagnhallen öppnas kl. 18:15.

Priset för provningen är 600 kr för medlemmar och 700 kr för gäster.
Datum:
Anmälan öppnar den 1 september. Medlemmar i sektionen Linköping Bacchus med gäster har förtur t.o.m den 9 september. Andra sektioners medlemmar med gäster kan anmäla sig den 10 september och framåt. Sista anmälningsdag är den 16 september.

Hjärtligt välkomna!

Till en spännande, kul och trevlig kväll i matens och vinets tecken.

Du behöver inte ta med egna vinglas. Glöm inte din tastevin (skopa).

Styrelsen Munskänkarna Bacchus
Munskänkarna - Mötesplatsen för vinintresserade
Munskänkarna Linköping Bacchus
linkoping.bacchus@munskankarna.se
Vill du inte ha fler mejl från Munskänkarna? Klicka här