 |
Filbyter bjuder in till provning av högkvalitativ Champagne - presenteras av Barrique Import den 13 maj kl 18:30 |
 |
.gif) |
.gif) |
Champagne - mer än bara bubblor
Champagne ligger i nordöstra Frankrike, bara en kort bit från Paris, och är hem för världens mest kända mousserande vin. Här görs bubblorna enligt den klassiska metoden där vinet får jäsa en andra gång på flaska – en process som kräver både tålamod och precision. Under marken slingrar sig kilometerlånga kalkstensgångar, ibland kallade "de underjordiska katedralerna", som sedan romartiden använts för lagring. Det är svalt, mörkt och perfekt för champagne att mogna ifred. Jordmånen är rik på krita, vilket ger vinerna sin friska och mineralrika karaktär. De tre stora druvorna – Chardonnay, Pinot Noir och Meunier – blandas på olika sätt för att skapa de många stilar som Champagne bjuder på. Här möts tradition, hantverk och historia i varje glas.
Dessa fyra odlare representerar en spännande blandning av tradition och innovation, och deras viner erbjuder en mångfald av stilar och uttryck. Det kommer att bli en provning som bjuder på både djup och variation – ett utmärkt tillfälle att utforska Champagne-regionens rika vinmakarkultur.
Champagne Henri Maillart Benjamin Maillart är sjätte generationens vinmakare och driver sitt familjehus i den pittoreska byn Chamery, strax sydväst om Reims. En av hans signaturer är att låta champagnerna vila extra länge på jästfällningen – något som ger dem djup, komplexitet och en mjuk, krämig struktur.
Champagne Assailly I Grand Cru-byn Avize, mitt i Côte des Blancs, hittar vi Champagne Assailly – ett familjehus grundat 1899. Deras Blanc de Blancs-champagner, gjorda på 100 % Chardonnay, är kända för sin balans mellan kropp, friskhet och elegans. Flera topprestauranger serverar deras viner, däribland trestjärniga L'Assiette Champenoise och tvåstjärniga Les Crayères i Reims.
Champagne Guerlet-Deugerne Guerlet-Deugerne är ett familjehus i Chamery där den femte generationen – bröderna Victorien, Florian och Arthur – för idag traditionen vidare. Sedan början av 2000-talet har de arbetat utan kemiska bekämpningsmedel, och deras vingårdar är naturligt gräsbevuxna för att främja biologisk mångfald. Huset är certifierat med både VDC (Sustainable Viticulture in Champagne) och HVE (High Environmental Value), och befinner sig nu i omställning till biodynamisk odling.
Champagne A&C Toullec Anthony och Clémence Toullec är den femte generationen på familjegården i Rilly-la-Montagne. Under lång tid såldes druvorna till större champagnehus, men 2017 beslutade de sig för att börja buteljera under eget namn. Sedan dess har deras viner snabbt fått uppmärksamhet från både press och sommelierer, och exporteras idag till flera europeiska länder. |
.gif) |
.gif) |
.gif) |
.gif) |
Kvällens mat och viner!
Provningsviner
Champagne Henri Maillart Brut Rosé, alla tre druvor, mestadels CH. (Importpris 411 kr / Systembolaget: 419kr)
Champagne Guerlet – Deugerne BDN, 80% PN, 20% PM. (Importpris 396 kr / Systembolaget: 466kr)
Champagne A&C Toullec Assemblage, 50% PN, 50% CH, 50%. 50% på ekfat. (Importpris 519 kr/ Systembolaget: 594 kr )
Champagne Assailliy, 100% CH, (Importpris 500kr / Systembolaget: 500 kr)
Champagne Henri Maillart BDB, 10 år lagring (Importpris 702 kr / Systembolaget: 751kr)
Efter föreläsning och provning äter vi:
Lax med sparris och hollandaisesås samt dillslungad potatis
Matvin: Champagne Henri Maillart Brut Selection, 70 CG, 30% PN, 8 års lagring (Importpris 421 kr / Systembolaget: 489kr) |
.gif) |
.gif) |
.gif) |
Filbyter på sociala medier
Följ oss på Facebook! Där lägger vi ut lite bilder från våra aktiviteter samt informerar om kommande aktiviteter och vår verksamhet.
Tipsa gärna dina vinintresserade vänner om att vi finns där.
Enklaste sätet att hänga med på vad som publiceras är att bli följare - det finns funktion på sidan för att följa oss.
Länk till Facebooksidan |
|
.gif) |
 |
.gif) |
.gif) |
.gif) |
Filbyters provningar
Vi är mitt inne i ett intensivt vinprovarår.
Årets provningar är till stor del fastställt vad gäller de stora provningarna.
7 Mat och vin-provningar 3-4 Provningar med enklare mat 4 Nyhetsprovningar 2 provningar utan mat med förtur för nya medlemmar
Samt olika utbildningar, såväl teoretiska kurser som kurser i praktisk vinprovning med exklusiva viner.
Du ser vad som är på gång på vår hemsida - länk och det är där du anmäler dig.
Anmälan brukar öppnas 3-4 veckor innan provningen, något kortare för nyhetsprovningar.
Lite praktisk info kring mat- och vinprovningar
Till provningar i Vagnhallen behöver du INTE ta med egna glas. Deltagare i denna provning får presentationen utskickad via mail efteråt. Bordslista skickas ut innan provningen i mail så du vet vilket bord du hamnar vid. |
.gif) |
.gif) |
.gif) |
.gif) |
Lite intryck från Österrikeprovningen 3 april
Det var extra många viner att prova denna kväll, hela 8 st samt matvin. På menyn var det förstås Wienerschnitzel med citron och kapris, nu serverad med Österrikisk potatissallad.
Simon Gustafsson från Vinum Alpes presenterade vinerna på ett inspirerande sätt.
Som vanligt gjorde provningsarbetsgruppen och speciellt köksgänget ett fantastiskt jobb och gästerna trivdes.
Bilder från Janne Liliegård |
.gif) |
.gif) |
|
 |
Munskänkarna - Mötesplatsen för vinintresserade |
 |
 |
 |
|
 |
Vill du inte ha fler mejl från Munskänkarna? Klicka här |
|
|