Filbyter bjuder in till provning av högkvalitativ Champagne - presenteras av Barrique Import den 13 maj kl 18:30

Champagne - mer än bara bubblor

Champagne ligger i nordöstra Frankrike, bara en kort bit från Paris, och är hem för världens mest kända mousserande vin. Här görs bubblorna enligt den klassiska metoden där vinet får jäsa en andra gång på flaska – en process som kräver både tålamod och precision. Under marken slingrar sig kilometerlånga kalkstensgångar, ibland kallade "de underjordiska katedralerna", som sedan romartiden använts för lagring. Det är svalt, mörkt och perfekt för champagne att mogna ifred. Jordmånen är rik på krita, vilket ger vinerna sin friska och mineralrika karaktär. De tre stora druvorna – Chardonnay, Pinot Noir och Meunier – blandas på olika sätt för att skapa de många stilar som Champagne bjuder på. Här möts tradition, hantverk och historia i varje glas. 

Dessa fyra odlare representerar en spännande blandning av tradition och innovation, och deras viner erbjuder en mångfald av stilar och uttryck. Det kommer att bli en provning som bjuder på både djup och variation – ett utmärkt tillfälle att utforska Champagne-regionens rika vinmakarkultur

 Champagne Henri Maillart
Benjamin Maillart är sjätte generationens vinmakare och driver sitt familjehus i den pittoreska byn Chamery, strax sydväst om Reims. En av hans signaturer är att låta champagnerna vila extra länge på jästfällningen – något som ger dem djup, komplexitet och en mjuk, krämig struktur.

Champagne Assailly
I Grand Cru-byn Avize, mitt i Côte des Blancs, hittar vi Champagne Assailly – ett familjehus grundat 1899. Deras Blanc de Blancs-champagner, gjorda på 100 % Chardonnay, är kända för sin balans mellan kropp, friskhet och elegans. Flera topprestauranger serverar deras viner, däribland trestjärniga L'Assiette Champenoise och tvåstjärniga Les Crayères i Reims.

Champagne Guerlet-Deugerne
Guerlet-Deugerne är ett familjehus i Chamery där den femte generationen – bröderna Victorien, Florian och Arthur –  för idag traditionen vidare. Sedan början av 2000-talet har de arbetat utan kemiska bekämpningsmedel, och deras vingårdar är naturligt gräsbevuxna för att främja biologisk mångfald. Huset är certifierat med både VDC (Sustainable Viticulture in Champagne) och HVE (High Environmental Value), och befinner sig nu i omställning till biodynamisk odling.

 Champagne A&C Toullec
Anthony och Clémence Toullec är den femte generationen på familjegården i Rilly-la-Montagne. Under lång tid såldes druvorna till större champagnehus, men 2017 beslutade de sig för att börja buteljera under eget namn. Sedan dess har deras viner snabbt fått uppmärksamhet från både press och sommelierer, och exporteras idag till flera europeiska länder.

Sanna och Christian Roth från Barrique Import guidar oss genom provningen. Här presenterar de kort sig själva.

För oss, Sanna & Christian, är vin något mer än bara en dryck. Känsla, historia, kunnande, kultur och kärlek finner man i ett glas. Det är en känsla som vi stolt vill dela med oss av.

För oss är det viktigt att vinet har hög kvalitet, att odlarna arbetar hållbart och att det är prisvärt. Vi har träffat många engagerade vinmakare som i generationer har utvecklat sina gårdar och passionerat brinner för sitt arbete. Våra noggrant utvalda viner kommer från sådana producenter.

Vi har fokus  på champagne och vin från Italien. I dag samarbetar vi med 11 vinproducenter. Flertalet av champagner vi representerar har vunnit medalj i den prestigefyllda tävlingen Vinordic Wine Challenge som anordnas av Gastronord. Du hittar vår viner i Systembolagets beställningssortiment, på restauranger och vinbarer.

Kvällens mat och viner!

Provningsviner 

Champagne Henri Maillart Brut Rosé, alla tre druvor, mestadels CH.
(Importpris 411 kr / Systembolaget: 419kr) 

Champagne Guerlet – Deugerne  BDN, 80% PN, 20% PM.
(Importpris 396 kr / Systembolaget: 466kr) 

Champagne A&C Toullec Assemblage, 50% PN, 50% CH, 50%. 50% på ekfat.
(Importpris 519 kr/ Systembolaget: 594 kr )

Champagne Assailliy, 100% CH, 
(Importpris 500kr / Systembolaget: 500 kr)   

Champagne Henri Maillart BDB, 10 år lagring
(Importpris 702 kr / Systembolaget: 751kr)

Efter föreläsning och provning äter vi:

Lax med sparris och hollandaisesås samt dillslungad potatis

Matvin: Champagne Henri Maillart Brut Selection, 70 CG, 30% PN, 8 års lagring
(Importpris 421 kr / Systembolaget: 489kr)

Anmälan

Anmälan görs på Filbyters hemsida - länk
Priset är 635 kr för medlemmar och 735 kr för gäster.
OBS! Antal platser - 70 st. Häng på låset för att säkerställa att du får plats! 

Det går att anmäla flera medlemmar samtidigt, men då behöver du veta vilket medlemsnummer de personer har som du vill anmäla. 

Vid anmälan så måste du ange om du önskar sitta vid en speciell bordsgranne. Om du missar detta så kan du även skicka ett mail till oss. Vi gör bordsplacering i möjligaste mån baserat på era önskemål. Som en service skickar vi ut bordsplaceringslistan via mail till de som anmält sig senast några timmar före provningen. Listan finns även anslagen i entren till provningslokalen.

På anmälningssidan ser du hur många platser som finns kvar och när du bokar får du en bekräftelse via e-post där du ser vad du ska betala.

Inbetalning ska ske till Bankgiro 714‐ 6053, ange avinumret på bekräftelsen i meddelandefältet när du betalar. I det fall du behöver avboka gör du även det direkt på anmälningssidan, för att erhålla full återbetalning ska avbokningen ha gjorts senast den dag som anges längre ner. Vid senare avbokning får du försöka hitta en ersättare på egen hand. Du ökar dock chansen att hitta en ersättare genom att informera oss även vid sen avbokning. Gäller såväl medlemmar som gäster.
Har du frågor - skriv till:
linkoping.filbyter@munskankarna.se

OBS! Om ni är ett par som vill anmäla er och riskerar att hamna på kölistan - se då till att anmäla er var för sig, annars riskerar "paranmälda" att bli förbisprungna av enskilt anmälda vid ev återbud.  Om du vill lägga till en person på din anmälan när bokningen börjar bli full - ta då kontakt med Lars Sonnert, tel 0705-628175 för att se hur vi kan lösa det

Viktiga datum: Pengarna ska finnas på vårt konto 6 maj därefter erbjuds reserver de platser som inte betalats. Du underlättar för oss genom att betala i god tid. Avanmälan kan ske med full återbetalning senast 10 maj. Senare återbud medger tyvärr ingen kreditering. Du kan alltid chansa på att det finns reserver genom att meddela oss speciellt om det finns kö, men efter 10 maj garanterar vi inget.

Förtursregler: Filbyter har förtur tom 26 april kl 18:00. Filbyters gäster kan därefter anmälas. Övriga sektioner med gäster kan anmäla sig från 28 april kl 18:00.

Välkomna!

Provningsgruppen i Munskänkarna Linköping Filbyter

Föreningshuset Fontänen

Adress Västra vägen 32

Provningen börjar 13 maj kl 18:30.

Du kommer dit från korsningen Västra vägen & Östgötagatan

Vår konferenslokal Vagnhallen har ingång från innergården.

Filbyter på sociala medier

Följ oss på Facebook! Där lägger vi ut lite bilder från våra aktiviteter samt informerar om kommande aktiviteter och vår verksamhet. 

Tipsa gärna dina vinintresserade vänner om att vi finns där. 

Enklaste sätet att hänga med på vad som publiceras är att bli följare - det finns funktion på sidan för att följa oss.

Länk till Facebooksidan

Filbyters provningar

Vi är mitt inne i ett intensivt vinprovarår.

Årets provningar är till stor del fastställt vad gäller de stora provningarna. 

7     Mat och vin-provningar
3-4  Provningar med enklare mat 
4  Nyhetsprovningar
2 provningar utan mat med förtur för nya medlemmar

Samt olika utbildningar, såväl teoretiska kurser som kurser i praktisk vinprovning med exklusiva viner.

Du ser vad som är på gång på vår hemsida - länk
och det är där du anmäler dig.

Anmälan brukar öppnas 3-4 veckor innan provningen, något kortare för nyhetsprovningar.

Lite praktisk info kring mat- och vinprovningar

 Till provningar i Vagnhallen behöver du INTE ta med egna glas.
Deltagare i denna provning får presentationen utskickad via mail efteråt.
Bordslista skickas ut innan provningen i mail så du vet vilket bord du hamnar vid.

Lite intryck från Österrikeprovningen 3 april

Det var extra många viner att prova denna kväll, hela 8 st samt matvin. På menyn var det förstås Wienerschnitzel med citron och kapris, nu serverad med Österrikisk potatissallad. 

Simon Gustafsson från Vinum Alpes presenterade vinerna på ett inspirerande sätt. 

Som vanligt gjorde provningsarbetsgruppen och speciellt köksgänget ett fantastiskt jobb och gästerna trivdes. 

Bilder från Janne Liliegård 

Munskänkarna - Mötesplatsen för vinintresserade
Munskänkarna Linköping Filbyter
linkoping.filbyter@munskankarna.se
Vill du inte ha fler mejl från Munskänkarna? Klicka här