UppLYSning
Lysators föredragsserie

12/10: Multicast

Med Mårten Zimmerman

I och med att fler personer ansluter sig till Internet och kraven på nya tjänster ökar, så ökar även intresset för att kunna skicka video- och ljudströmmar bandbreddseffektivt. Tekniken som används kallas multicast. Den tekniken kan också användas för mer än att förmedla dataströmmar.

UppLYSningen kommer främst att ta upp hur själva tekniken fungerar och hur man förmedlar strömmar från sändare till mottagare (vilket kräver speciella routingprotokoll) men även vilka praktiska tillämpningar som finns i dag och vad det kan vara intresseant att använda tekniken till i framtiden. Förhoppningsvis kommer det även vara praktiska övningar och utsändning av föreläsningen.

Förkunskapskrav för routingdelen är en allmän förståelse för hur paketförmedling sker på Internet idag och skillnad på UDP- och TCP-baserad trafik. För resten av föredraget finns inga speciella förkunskapskrav.

Mårten Zimmerman <mzi@stacken.kth.se> är systemadministratör vid Institutionen för teleinformatik på KTH. Gillar att se på norsk TV över Mbone och anser att ATM borde förstöras.


Alla är välkomna till UppLYSning! Om inget annat meddelas så hålls föredragen på tisdagar klockan 18:15 - 20:00 i IDA:s seminarierum Estraden på andra våningen i E-huset.

Titta efter våra affischer och på våra WWW-sidor. Vi ordnar föredrag både för nybörjare och dem som redan kan en hel del. Aktuellt program hittar du på http://www.lysator.liu.se/upplysning/


Upplysning arrangeras av Lysator i samarbete med Institutionen för Datavetenskap.
[2580]