UppLYSning
Lysators föredragsserie

21/9: LSH - en fri SSH

Med Niels Möller

SSH är ett par protokoll för att göra en 'säker' inloggning mellan två maskiner och dessutom vidarebefordra diverse tjänster som X-fönster och TCP-portar. LSH är en fri, GPL:ad, implementation av SSH version 2, som Niels började hacka på för ungefär ett år sedan.

Första halvan av UppLYSningen ger en överblick över SSH-protokollen och någon/några relaterade tekniker som Digital Signature Algorithm (DSA eller DSS), Simple Public Key Infrastructure (SPKI) och Secure Remote Password Protocol (SRP).

Andra halvan ägnas åt LSH: implementationen och planerade skoj features. Om man vill kan man se det som ett exempel på hur man gör objektorienterad C med automatisk garbage collection, en event-loop med callbacks, continuations och exceptions, och hur man använder ett Lisp-liknande språk för att hålla reda på vad som ska göras och i vilken ordning.

UppLYSningen kommer mestadels att hålla sig på snorklingsdjup, men kan göra en eller annan djupdykning. För att hänga med på djupet kan det underlätta om man har lite koll på datorsäkerhet, objektorientering, continuation-passing style, och vet vad lambda är för ett djur.

Niels Möller är f.d. Y-are sedan 1998, f.d. Idonexit, och Lysit sedan 1992. Han är kanske mest känd för att ha skrivit SSL-implementationen för Roxen Challenger. När han inte hackar på LSH så jobbar han som programmerare på StreamServe.


Alla är välkomna till UppLYSning! Om inget annat meddelas så hålls föredragen på tisdagar klockan 18:15 - 20:00 i IDA:s seminarierum Estraden på andra våningen i E-huset.

Titta efter våra affischer och på våra WWW-sidor. Vi ordnar föredrag både för nybörjare och dem som redan kan en hel del. Aktuellt program hittar du på http://www.lysator.liu.se/upplysning/


Upplysning arrangeras av Lysator i samarbete med Institutionen för Datavetenskap.
[2543]