UppLYSning
Lysators föredragsserie

11/5: Digitala fingeravtryck

Med Tina Lindkvist, ISY

Av de 523 miljoner nya datorprogram som användes i världen 1996 var nära hälften, 225 miljoner, piratkopierade. Värdet på de olagliga kopiorna uppskattades till 88 miljarder kronor. Även musik-CD, videofilmer och liknande är utsatta för samma sak.

Det är nästan omöjligt att helt skydda digital information från olaglig kopiering. Ett alternativ är att inte hindra kopieringen men göra det lätt att spåra den laglige ägaren.

För detta kan man använda digitala fingeravtryck, på engelska fingerprinting eller watermarking. Detta innebär att man på något sätt stoppar in ett unikt fingeravtryck i varje kopia, t.ex. en sträng av ettor och nollor.

Denna teknik har använts i olika former mycket länge, bland annat för att hitta spioner i en organisation, genom att ge olika personer olika information och se vilken inforamtion som läcker ut till fienden.

Tina Lindkvist har gått D-linjen på LiTH och håller på att skriva sin lic-avhandling om digitala fingeravtryck.


Alla är välkomna till UppLYSning! Om inget annat meddelas så hålls föredragen på tisdagar klockan 18:15 - 20:00 i IDA:s seminarierum Estraden på andra våningen i E-huset.

Titta efter våra affischer och på våra WWW-sidor. Vi ordnar föredrag både för nybörjare och dem som redan kan en hel del. Aktuellt program hittar du på http://www.lysator.liu.se/upplysning/


Upplysning arrangeras av Lysator i samarbete med Institutionen för Datavetenskap.
[2607]