UppLYSning
Lysators föredragsserie

27/4: IPsec

Med Thomas Bellman

På dagens Internet finns det gott om illvilliga personer som inget hellre vill än att kunna avlyssna din trafik, och på så sätt få reda på dina lösenord, kreditkortsnummer och kärleksbrev till chefens fru. För att skydda sig mot detta vill man kryptera all information man skickar.

IPsec är den blivande standarden för krypterad och autenticerad IP. Det är en samling protokoll som gör att man kan vara säker på att varje IP-paket man skickar är skyddat mot avlyssning och modifiering, och att man kan vara säker på att varje IP-paket man tar emot är skickat av den det utger sig för att vara från.

Föreläsningen kommer att ge en översikt över IPsec-protokollen och en viss introduktion till FreeS/WAN, som är en implementationen av IPsec för Linux.

Förkunskaper: Hyfsade kunskaper om IP-protokollen. För FreeS/WAN-delen även grundläggande kunskap om systemadministration av Linux.

Thomas Bellman är sedan länge medlem i Lysator. Han jobbar på Signum Support med utveckling av Fuego Firewall.

FIKA! Efter UppLYSningen bjuder Signum Support på fika.


Alla är välkomna till UppLYSning! Om inget annat meddelas så hålls föredragen på tisdagar klockan 18:15 - 20:00 i IDA:s seminarierum Estraden på andra våningen i E-huset.

Titta efter våra affischer och på våra WWW-sidor. Vi ordnar föredrag både för nybörjare och dem som redan kan en hel del. Aktuellt program hittar du på http://www.lysator.liu.se/upplysning/


Upplysning arrangeras av Lysator i samarbete med Institutionen för Datavetenskap.
[2446]