UppLYSning
Lysators föredragsserie

23/3: Garbage Collection

Med Tobias Ritzau, IDA

Manuell minneshantering kan orsaka buggar som är svåra att hitta och att rätta till. Detta beror på att det kan vara vädigt svårt att avgöra när ett objekt inte längre används av ett program.

En automatisk minneshanterare (garbage collector) letar efter objekt som inte kommer att användas i framtiden och avallokerar dessa. På så vis elimineras många buggar relaterade till minneshantering.

UppLYSningen kommer att ta upp några olika tekniker såsom referensräkning, mark-sweep, kopierande och generationsbaserad minneshantering. De förkunskaper som krävs är att man känner till pekare och att man vet vad en heap (minnesområdet, inte datastrukturen) är.

Tobias Ritzau är doktorand på PELAB/IDA. Hans forskningsområde är automatisk minneshantering i realtidssystem. Förnärvarande arbetar han med en realtids-Java-kompilator (RT-Java).


Alla är välkomna till UppLYSning! Om inget annat meddelas så hålls föredragen på tisdagar klockan 18:15 - 20:00 i IDA:s seminarierum Estraden på andra våningen i E-huset.

Titta efter våra affischer och på våra WWW-sidor. Vi ordnar föredrag både för nybörjare och dem som redan kan en hel del. Aktuellt program hittar du på http://www.lysator.liu.se/upplysning/


Upplysning arrangeras av Lysator i samarbete med Institutionen för Datavetenskap.
[2618]