UppLYSning
Lysators föredragsserie

24/11: Väderprognoser med hjälp av superdatorer

Med Nils Gustafsson, SMHI

Konsten att förutsäga väder har under de senaste 50 åren utvecklats från ett på erfarenhet grundat manuellt arbete till ett vetenskapligt utnyttjande av fysikens lagar. Morgondagens väder räknas fram med hjälp av superdatorer. Väderprognoserna kan dock aldrig bli perfekta - atmosfären är ett kaotiskt system. Obetydliga brister i vår kunskap om vädret idag kan leda till stora felprognoser över några dagar.

Nils Gustafsson arbetar på SMHI och har sin bakgrund i numeriska metoder och teknisk databehandling men har konverterat till meteorologi. Nils har arbetat 30 år med numeriska väderprognoser och har specialiserat sig i hur man utnyttjar observationsdata i modeller (data-assimilering). Han är docent i meteorologi vid Stockholm Universitet samt gotlänning till födsel och ohejdad vana.


Alla är välkomna till UppLYSning! Om inget annat meddelas så hålls föredragen på tisdagar klockan 18:15 - 20:00 i IDA:s seminarierum Estraden på andra våningen i E-huset.

Titta efter våra affischer och på våra WWW-sidor. Vi ordnar föredrag både för nybörjare och dem som redan kan en hel del. Aktuellt program hittar du på http://www.lysator.liu.se/upplysning/


Upplysning arrangeras av Lysator i samarbete med Institutionen för Datavetenskap.
[2738]