UppLYSning
Lysators föredragsserie

8/4: Teckenuppsättningar och teckenkodningar

Med Marcus Comstedt

Tycker du att ASCII saknar de tecken du behöver? Vill du veta hur du ska bära dig åt för att använda nya spännande tecken som bengalisk sjua eller bensenring? Eller vill du bara kunna läsa brevet din syster skickade till dig från en PC, där alla svenska tecken tycks ha muterats till nånting annat?

På denna UppLYSning tas bland annat följande frågor upp: Vad är skillnaden mellan en teckenuppsättning och en teckenkodning? Vilka är de vanligaste teckenuppsättningarna och teckenkodningarna som finns idag? Vilka verktyg finns det för att hantera olika teckenuppsättningar?

Marcus Comstedt är medlem i Lysator sedan 1992 och har bland annat hackat fönsterhanterare, LISP, raytracer, jukeboxklient och HTTP-server.


Alla är välkomna till UppLYSning! Om inget annat meddelas så hålls föredragen på onsdagar klockan 18-20 i IDA:s seminarierum Estraden på andra våningen i E-huset.

Titta efter våra affischer och på våra WWW-sidor. Vi ordnar föredrag både för nybörjare och dem som redan kan en hel del. Aktuellt program hittar du på http://www.lysator.liu.se/upplysning/


Upplysning arrangeras av Lysator i samarbete med Institutionen för Datavetenskap.
[2519]