UppLYSning
Lysators föredragsserie

28/1: General Graphics Interface (GGI)

Med Stefan Mars

GGI? DirectX för Unix? Ja, nästan på i vart fall. GGI syftar till att ge program direkt tillgång till datorns grafikhårdvara på ett snabbt men framför allt säkert sätt. Aldrig mera behöver man vara root för att kunna använda program som bygger på SVGAlib.

GGI är skrivet för att vara fullständigt portabelt, och delar av det kan redan nu användas på ett ganska stort antal system.

GGI-uppLYSningen kommer att handla om varför GGI behövs och vilka grundtankar som ligger bakom. Vidare kommer dess nuvarande status att behandlas, liksom dess framtid, och kort kommer det också att talas om kringliggande projekt som bygger på GGI. Ett exempel på ett sådant projekt är Berlin som syftar till att ersätta X-windows.

Stefan Mars är student på Y-linjen och programmerare för GGI-projektet. Inom GGI är hans huvudsakliga ansvar en del drivrutiner, ett antal av WWW-sidorna samt uppstädning efter andra.


Alla är välkomna till UppLYSning! Om inget annat meddelas så hålls föredragen på onsdagar klockan 18-20 i IDA:s seminarierum Estraden på andra våningen i E-huset.

Titta efter våra affischer och på våra WWW-sidor. Vi ordnar föredrag både för nybörjare och dem som redan kan en hel del. Aktuellt program hittar du på http://www.lysator.liu.se/upplysning/


Upplysning arrangeras av Lysator i samarbete med Institutionen för Datavetenskap.
[2446]