UppLYSning
Lysators föredragsserie

19/11: RPM: Red Hat Packet Manager

Med Anders 'Pugo' Karlsson

Alla som någon gång installerat och administrerat Red Hats Linux-distributioner har med största sannolikhet stött på paketsystemet RPM. Det är ett system för att distribuera, installera och administrera mjukvara för Unix-system som blivit mer och mer kompetent, bland annat med stöd för beroenden, PGP-nycklar och inbyggda skal-skript.

Målet med UppLYSningen är att ge grundläggande kunskaper om RPM-systemets uppbyggnad; framför allt hur man skapar egna RPM-paket för källkods- och binär-distributioner.

Förkunskapskrav: grundläggande Unix-kunskap, erfarenhet av kompilering och installering av programvara under Unix.

Anders Karlsson är Lysit, sporadisk D-are och passionderad Unix-fanatiker, han utnyttjar fritiden till att bland annat utveckla en ncurses-baserad RPM-hanterare, gnälla i LysKOM, sköta om gökar, samt samla gamla TV-spel och hemdatorer.


Alla är välkomna till UppLYSning! Om inget annat meddelas så hålls föredragen på onsdagar klockan 18-20 i IDA:s seminarierum Estraden på andra våningen i E-huset.

Titta efter våra affischer och på våra WWW-sidor. Vi ordnar föredrag både för nybörjare och dem som redan kan en hel del. Aktuellt program hittar du på http://www.lysator.liu.se/upplysning/


Upplysning arrangeras av Lysator i samarbete med Institutionen för Datavetenskap.
[2453]