UppLYSning
Lysators föredragsserie

16/4: Dressera ditt skal - scriptprogrammering under Unix

Med Leif Stensson

Ofta önskar man sig att datorn lärde sig hur den ska göra vissa saker när man väl talat om det för den första gången, speciellt när det gäller dussintals upprepningar av samma sak. Antag till exempel att du vill översätta en massa JPEG-bilder till GIF-format, döpa om alla filnamn som slutar med '1996' till samma sak fast med '1997' i slutet, eller flytta alla filer som innehåller ordet 'hemlis' till katalogen 'hemligt'.

Kör man Unix behöver man inte göra sådant för hand. Man kan programmera kommandotolken (shell) att göra sådana saker automatiskt, och man kan lära den nya kommandon. På kvällens UppLYSning får du lära dig hur du helt enkelt lära dig hur du programmerar i skalets inbyggda programspråk.

Förkunskapskrav: erfarenhet av Unix och lite vanliga unixkommandon.

Leif Stensson är medlem i Lysator sedan 1991, och läser för närvarande Mediavetenskap och Teoretisk filosofi.


Alla är välkomna till UppLYSning! Om inget annat meddelas så hålls föredragen på onsdagar klockan 18-20 i IDA:s seminarierum Estraden på andra våningen i E-huset.

Titta efter våra affischer och på våra WWW-sidor. Vi ordnar föredrag både för nybörjare och dem som redan kan en hel del. Aktuellt program hittar du på http://www.lysator.liu.se/upplysning/


Upplysning arrangeras av Lysator i samarbete med Institutionen för Datavetenskap.
[2459]